Försvarschefen sålde sin sambo till andra män – domen överklagas

Koppleri. Försvarschef. Överklagas.
Åklagaren vill se skärp straff.
Den tidigare toppchefen inom Försvarsmakten sålde sin fru till andra män under flera år.
I juli dömdes han för koppleri – nu har domen överklagats.

Det har gått en knapp månad sedan den tidigare försvarschefen dömdes till tio månaders fängelse för koppleri efter att ha tvingat sin sambo att sälja sex till andra män.

Försvarschefen ska enligt domen ha hjälpt till att skaffa kunder, boka hotellrum och ordnat med både annonser och prissättning.

Nu har domen överklagats till Svea hovrätt – av både åklagarsidan och försvaret.

Vill se skärpt straff

Åklagare Daniel Suneson vill att den tidigare toppchefen inom Försvarsmakten ska dömas för grovt koppleri och dessutom att fängelsestraffet skärps.

Detta då åklagaren är av åsikten att Nacka tingsrätt gjort en felaktig bedömning och därmed delat ut en för lindrig påföljd.

Försvarsadvokat Jonas Eriksson vill istället att hovrätten helt friar försvarschefen från skuld och upphäver beslutet om de 70 000 kronor som han enligt tingsrätten ska betala tillbaka till staten då den bedömde att det är pengar han tjänat genom brottslig verksamhet.

Det senare för att försvarschefen inte ska ha tjänat några pengar på sambons prostitution.

Sålde sex till 30 män

Den tidigare försvarschefens sexhandel pågick under fyra års tid, mellan 2013 och 2017, och omkring 30 män tvingade han sin sambo att sälja sexuella tjänster till.

Ingen av männen har kunnat åtalats eftersom att preskriptionstiden gått ut.

Bokade möten på jobbet

Ex-försvarschefen ska enligt förundersökningen ha kontrollerat allt som hade med sexhandeln att göra och inför kvinnans möten med kunder skrev han ”jag vill ha både utvärdering och redogörelse”.

Allting sköttes över telefon och ibland under tillfällen då han suttit i möten om Sveriges försvar och säkerhet.