Försvarsmakten vill rekrytera Järvas unga

Det är svårt för unga att få jobb. Men det finns ingångar. En kanske otippad väg är via försvaret.

De söker unga med språkkunskaper och mångkulturell kompetens.

Ungdomsarbetslösheten är hög. Många ungdomar känner en stor hopplöshet inför svårigheten att komma in på arbetsmarknaden.

En del känner sig så uppgivna att de inte ens orkar skriva in sig som jobbsökande, enligt arbetsförmedlingen.

För de ungdomar som har ett kriminellt förflutet blir det också svårare att ta sig in i systemet, och en del väljer att stå utanför.

Men det finns vissa ljusglimtar i mörkret.

En otippad möjlig framtida arbetsgivare är Försvarsmakten, som sedan den allmänna värnplikten lades ner 2010 inte längre har den naturliga ingången att hitta personal via lumpen längre.

– De har ett behov att anställa 4 000 personer per år. Vi har startat ett samarbete med dem där vi skräddarsytt en förberedande militärutbildning för arbetslösa ungdomar, säger Mahad Malingur, arbetsförmedlare i Spånga-Tensta.

Förra lördagen hölls en informationsträff i Rinkeby Folkets hus där Arbetsförmedlingen och Försvarsmakten berättade om utbildningen, som hålls i fem eller tio veckor på olika platser i Sverige.

Det finns plats för 300 deltagare och det är först till kvarn som gäller.

Mahad Malingur uppmanar arbetslösa Järvaungdomar att anmäla sitt intresse.

– Våra ungdomar är mer attraktiva för de här platserna än vad de kanske själva tror, eftersom de ofta är flerspråkiga och har erfarenheter från olika kulturer. Många har fördomar om försvaret eller så har man föräldrar som kommer från något land där man har en annan syn på det militära och möts av motstånd, säger Mahad Malingur.

– Försvarsmakten har även civila människor i tjänst, fortsätter han.

Man får även chans att komplettera med kärnämnen under utbildningsveckorna.

– Det är en utbildning som verkligen kan leda till jobb. Det var så roligt att se hur de två ungdomarna som var på informationsträffen hade vuxit. De jobbar som informatörer nu, säger Mahad Malingur.

För de som inte är inskrivna, men är arbetslösa, finns det ännu en chans att söka en plats, om man gör det ganska snart, meddelar Mahad Malingur, som jobbar på arbetsföremedlingen i Lunda.

– Om man inte är inskriven går det bra att skriva in sig, men man måste vara arbetslös och över 18 år för att kunna söka. Är man inskriven på en annan arbetsförmedling i Järva går det också bra att höra av sig, säger Mahad Malingur.