ANNONS

45-åring gick vilse – hittad efter stor sökinsats

Mannen fördes till Danderyds sjukhus med ambulanshelikopter.
Mannen fördes till Danderyds sjukhus med ambulanshelikopter.
Vid 23-tiden i går kväll larmade en man 112 om att han i var Kårsta och inte kunde ta sig därifrån.
Först vid 5-tiden på morgonen hittades han liggande på marken söder om Kårsta station.
Han var starkt nedkyld och fördes med helikopter till Danderyds sjukhus.
ANNONS

Mannen, som är 45-årsåldern, bor inte i Vallentuna men har anknytning dit. När han ringde var han omtöcknad eftersom han varken ätit eller druckit på länge. Mannen uppgav att han befann sig på en åker i Kårsta och inte kunde ta sig därifrån. Varför framgår inte av polisens uppgifter.

Larmcentralen skickade ut ambulans för att söka efter mannen men hade vid ett på natten ännu inte hittat honom. Det blev inte lättare av att hans mobiltelefon hade slocknat.

Kallt i natt

– Då växte ärendet. Vi har konstaplar som har extrautbildning i att söka efter försvunna personer och finns i beredskap, säger Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren. Vi tryckte på larmknappen och SAR Sweden skickade ett antal resurser.

En patrull på fyra personer, polis och frivilliga från SAR Sweden, sökte med fyrhjuling igenom området där det i natt var mellan 3 och 4 grader kallt.

Vallentunaförenig

Först vid 5-tiden på morgonen påträffades mannen starkt nedkyld söder om Kårsta station där han låg på marken. Han fördes med ambulanshelikopter till Danderyds sjukhus.

SAR Sweden står för Search and Rescue Sweden. Föreningen samarbetar med polisen om att söka efter försvunna personer. De har 55 frivilliga medlemmar och föreningslokalen ligger i Vallentuna.

– Våra medlemmar har utbildas av polisen i sjukvård, karta och kompass, sökmetoder, orientering och radiokommunikation, säger Kjell Engelbrektsson på SAR Sweden.

Tidigt skede

Sökinsatsen i natt är inte ovanlig för SAR Sweden, som gör mellan 15 och 20 insatser om året i Stockholmsområdet.

– Vi har jobbat både kalla och regniga och mörka nätter. Det är annars inte så lätt att hitta någon genom att pejla efter deras mobiler utanför storstaden. I vissa fall har vi hållit på och sökt i tre dagar, som i Norrtälje i höstas, säger Kjell Engelbrektsson. Den kvinnan hittades som tur var vid liv. Oftast är de som försvunnit unga som tröttnat på livet eller dementa äldre. 

ANNONS

SAR Sweden söker i ett tidigare skede än Missing People, som träder in när polisen slutat leta och organiserar allmänheten i sökandet.