ANNONS

Fortfarande högsäsong för TBE-fästingar

Den lilla smittospridaren trivs i Roslagen och i skärgården.
Den lilla smittospridaren trivs i Roslagen och i skärgården.
Med små steg börjar sommaren lida mot sitt slut. Men en av sommarens stora plågor blir vi inte av med så lätt. Det är rekordår för fästingen och smittskyddsläkaren Björn K Eriksson menar att juli var något av en rekordmånad.
– Det är högsäsong för fästingar just nu, och säsongen varar en bit in på hösten.
ANNONS

Sommaren börjar leda mot sitt slut, men för en av Roslagens stora sommarplågor är det fortfarande högsäsong. Det handlar om fästingen. En av de otäckare sjukdomarna de små djuren bär på är TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation. Och 2017 har också varit något av ett rekordår.

–  Det är högsäsong för fästingar just nu, och säsongen varar en bit in på hösten. Vi har ungefär fyrtio inrapporterade fall av TBE hittills i år, med en topp i juli på ungefär trettio fall, säger Björn K Eriksson, tillförordnad smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

TBE går inte att bota

Blir man smittad av sjukdomen finns det ingen sätt att bli botad, det går bara att behandla symptomen av sjukdomen. Drabbas du av hjärnhinneinflammation behöver man oftast sjukvård och det kan ta flera månader innan man blir frisk. I allra värsta fall kan man få bestående besvär.

– TBE finns på flera håll i Sverige men är vanligast i Stockholms läns kusttrakter och i stora delar av Södermanland och Uppland, säger Björn K Eriksson. 

Risken är liten att smittas

Smittläkaren, likt Vårdguiden, rekommenderar att man vaccinerar sig om man bor i riskområden eller om man rör sig mycket i skog och mark. Men även om vaccination starkt rekommenderas är risken att smittas förhållandevis liten. I riskområdena är det högst två av hundra fästingar som är bärare av TBE-viruset, därför är risken liten att drabbas om det rör sig om enskilda bett.

Fästingbussen på turné

För information om var du kan vaccinera dig kan man besöka 1177 eller besöka Fästingbussen som är på turné genom bland annat Täby, Danderyd och Åkersberga.

– För personer under 60 år består grundvaccineringen av tre doser. Dos två tas en till tre månader efter dos ett. Dos tre tas fem till tolv månader efter dos två. För att behålla skyddet behövs en fjärde dos tre år efter dos tre, och därefter rekommenderas påfyllnadsdos vart femte år.

Fakta

Här stannar fästingbussen

Här stannar Fästingbussen i Roslagen:

13 augusti och 3 september i Arninge vid Coop Forum mellan klockan 12 och 16.

16 augusti och 6 september vid Enebyberg Stora Coop mellan klockan 15 och 19.

11 augusti, 25 augusti, 8 september vid Stora Coop i Åkersberga mellan klockan 14 och 18.

TBE-viruset överförs i bettögonblicket och det kan ta en till två veckor innan man känner av symptomen som till en början liknar influensa. Sprider sig viruset till hjärnan förvärras symptomen och man drabbas av hög feber, svår huvudvärk, yrsel och ljuskänslighet. Man kan även få kramper och förlamningar.

Ungefär en tredjedel av de insjuknade får långdragna eller bestående besvär.

Källa: 1177 Vårdguiden, Fästingbussen, Stockholms läns landsting
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.