Fortfarande inget åtal i rulltrappsolyckan

Trappa i Östermalmstorgs tunnelbana.
Utredningen om den otäcka olyckan i rulltrappan vid Östermalmstorg har lagts ner flera gånger. Nu tas den upp igen, men åtal måste väckas före mars.
Utredningen om den otäcka olyckan i rulltrappan vid Östermalmstorg har lagts ner flera gånger. Nu tas den upp igen, men ska det bli åtal måste det gå fort.

Det var i februari 2015 som ett steg i rulltrappan i Östermalms tunnelbana rasade ner och östermalmaren Åsa fastnade med ena benet och blev hängande länge innan någon tryckte på nödsignalen.

– Under tiden har mitt högra ben hunnit bli fastklämt mellan ett trappsteg och räcket. Och det fanns inte en chans att rucka på. Det tog nästan två timmar att komma loss. Enda ordet är mardröm, skrev Åsa i ett mejl till Mitt i mars förra året.

Efter olyckan har Åsa fått genomgå flera operationer.

– Jag mår jättedåligt och är ärrad för livet. Det är oacceptabelt att något liknande skulle hända mig, eller någon annan, för att bara åka tunnelbana. Det är jobbigt att tänka på och jobbigt att prata om, skrev Åsa också förra året.

Men nu rapporterar Sveriges Radio att det finns en risk att åklagaren inte kan väcka åtal. Utredningen ska ha lagts ner två gånger, men är nu upptagen igen. Men om inte utredningen är klar före februari 2017 så har preskriptionstiden gått ut för fallet och då är det för sent att få till ett åtal.

– Då tycker jag att det är någonting som inte funkar i Sverige, att inte en person ska kunna få rättvisa. Får inte en person rättvisa, då spelar det ju ingen roll att det finns lagar, säger Åsa nu till Sveriges radio.

Åsa:s advokat Susanne Feinsilber säger till SR att det är viktigt att ett åtal väcks för alla stockholmares skull.

– Det är ju oerhört viktigt, framför allt för min klient så klart att det utreds, att det prövas om det finns ett straffrättsligt ansvar bakom det här. Men det är också viktigt för hela resenärskollektivet i Stockholm att det straffrättsliga ansvaret blir prövat.