ANNONS

Fortfarande över 500 reklamationer per dag

Sopstrejken orsakar problem.
Två hämtningar sedan 5 juli har orsakat problem för en förening på Kungsholmen.
Fem veckor efter att sopstrejken drog igång hos Renonorden görs fortfarande över 500 reklamationer per dag.
– Helhetsbilden är ändå att det är en positiv utveckling. Reklamationsnivåerna går ner även om problem kvarstår på vissa adresser, säger Krister Schultz som är vd på Stockholm vatten och avfall.
ANNONS

Den 18 juli nåddes en toppnotering när det gäller antalet reklamationer för Renonordens sophämtning. Då gjordes 1 321anmälningar till Stockholm vatten.

Sedan dess har reklamationerna blivit färre och ligger nu på 500 – 600 per dag. Men på flera håll har problemen kvarstått. Johan Malmenbeck, som är aktiv i en bostadsrättsförening på Pontonjärgatan på Kungsholmen, delar inte bilden att situationen är under kontroll.

– Vi har haft två hämtningar sedan den 5 juli, den senaste för 20 dagar sedan, istället för två hämtningar i veckan. Jag har ringt till Stockholm vatten och klagat i princip varje dag.

Sanitär olägenhet

I augustivärmen har konsekvenserna av den överfulla sopanläggningen inte låtit vänta på sig.

– Sopor som ligger väldigt länge resulterar i både ohyra och dålig lukt. Det blir en sanitär olägenhet.

Johan Malmenbeck efterlyser ett större ansvarstagande från staden.

– Vad sjutton gör politikerna? Stockholm vatten, alltså staden, har ansvar för att det ska hållas rent, säger han.

Extra resurser har satts in

Krister Schultz, vd på Stockholm vatten och avfall, säger att utvecklingen går åt rätt håll men medger att problem kvarstår.

– Problemen kvarstår på vissa adresser och det kan jag bara beklaga. Jag förstår att det är ett jobbigt läge för de som drabbas. Men entreprenörerna har nu satt in ytterligare resurser för att bearbeta de svåraste platserna.

ANNONS

Den svåraste utmaningen har varit att hitta till hämtställena och ha rätt nycklar.

Sophämtarna som strejkar har tidigare sagt att effekterna av strejken blir som störst när semestrarna är över. Men Krister Schultz tror inte att problemen kommer att förvärras även om han betonar att man inte få ta den positiva utvecklingen för given.

– Visst spelar volymen en roll men vi tror att den svåraste utmaningen har varit att hitta till hämtställena och ha rätt nycklar. Men självklart krävs att vi och våra entreprenörer följer det här oerhört noggrant under ett antal veckor framöver för att se att det fortsätter gå åt rätt håll.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.