ANNONS

Fortfarande ovisshet om Sunneplans rivning

Rudi Duru, delägare på Lilla Farsta.
Rudi Duru, delägare på Lilla Farsta.
Den planerade rivningen av Sunneplan i Farsta drar ut på tiden. Under tiden svävar pizzerian Lilla Farsta, butiklängan på Sunneplans enda kvarvarande hyresgäst, i ovisshet.
– Vi har inte hört någonting utan bara avvaktar, säger Rudi Duru, delägare på Lilla Farsta
ANNONS

Sunneplan är Farstas första centrum. En gång i tiden kantades Sunneplan 2-14 av frisörer, butiker och restauranger. Nu ligger kvarteret öde med igenbommade lokaler. Med ett undantag. Restaurangen Lilla Farsta och delägare Rudi Duru, som öppnade för 38 år sedan, finns fortfarande kvar.

– Det mesta såg likadant ut när vi flyttade in. De nybyggen som finns här intill fanns inte med det var mycket mer folk i rörelse, säger Rudi Duru.

Nu har den krympande kundkretsen lett till att de har slutat servera lunch och öppnar vid klockan 14.

– Jag vet inte vad jag ska göra när de river restaurangen och vi måste flytta. Jag antar att jag måste skaffa ett jobb medan de bygger. Det är däremot svårt eftersom jag inte vet när vi måste flytta, säger Rudi Duru.

Sunneplan i Farsta. Foto: Arvid Jansson

Sunneplan i Farsta. Foto: Arvid Jansson

Beslut överklagas

I detaljplanen som först antogs år 2017 föreslås butikslängan på Sunneplan att ersättas med en ny bostadsbebyggelse i 4-5 våningar där bottenvåningarna ska kunna rymma lokaler för mindre verksamheter. Bygget har därefter försenats, eftersom planerna på nya bostäder överklagats till mark- och miljödomstolen. Alla överklaganden har hittills avslagits och planen vann slutligen laga kraft i augusti i år.

Sunneplan ligger nästan öde, inför rivningsplanerna. Foto: Arvid Jansson

ANNONS

Familjebostäder, som ansvarar för bygget, jobbar nu för att fastigheten ska fastighetsbildas och få godkänt bygglov. Förhoppningen är att exploateringsarbete kommer att inledas i vår och därefter kan rivning ske, menar Lott Jansson, kommunikationschef på AB Familjebostäder.

– Vi hoppas kunna påbörja markarbeten för de nya husen i vår och själva byggnationen av husen nästa höst, skriver Lott Jansson till Mitti. 

Den informationen har inte nått Rudi Duru och de andra på Lilla Farsta.

– Det är nyheter för mig. Jag vet bara att vi har ett kontrakt året ut, resten är ett mysterium, säger Rudi Duru.

Delade meningar bland boende

Helene Öhrn är uppväxt i närheten av Sunneplan och minns hur det var förr i tiden.

– Det var fullt av butiker här när jag var yngre. Det är tråkigt att de gamla centrumen försvinner, säger Helene Öhrn.

Farstabon Helene Öhrn Foto: Arvid Jansson

Svenne Johansson bor på närliggande Kristinehamnsgatan och tycker att byggnationerna borde komma igång snart.

– Jag ser hellre att de river än att det ser ut som det gör nu. Det är svårt när saker måste rivas men man måste ju om man ska bygga nytt, säger Svenne Johansson.

Lilla Farsta kommer tillbaka

Enligt Rudi Duru kommer Lilla Farsta få en ny lokal så fort byggnationerna är klara. Någon tanke på att flytta någon annanstans finns inte.

– Det är inte lätt att hitta en ny lokal. Vi har dessutom redan betalat för den här och har bara hyran när vi flyttar in i de nya lokalerna. Vi kommer finnas kvar på Sunneplan, säger Rudi Duru.