Fortfarande rött väster om järnvägen

Trots att Moderaterna har ett hårt grepp om kommunen är Sollentuna politiskt segregerat.

I Tureberg är järnvägen gränsen för om folk röstar höger eller vänster.

Moderaterna är största parti i 30 av Sollentunas 39 val­distrikt.

Men i Edsberg, Helenelund och i delar av Rote­bro och Rotsunda domine­rar i stället Socialdemokraterna.

Och längs Malmvägen i Tureberg fick S över 50 procent av rösterna.

Enligt oppositionsråd Freddie Lundqvist (S) har Malmvägen länge varit ett S-fäste, mycket beroende på att det är ett område med hyresrätter.

– Vi har generellt starkare stöd hos dem som bor i hyresrätt och hos människor som socioekonomiskt befinner sig i ett mer utsatt läge. Den tydligaste gränsen i ­Tureberg är Sollentuna station. På ena sidan finns det stora miljonprogramområdet där flera grupper attraheras av vår politik och att vi kan försvara deras till­varo.

Kliver man över till andra sidan järnvägen, till Sollentuna centrum och villaområdena i Tureberg, är den politiska färgen i stället blå. I Turebergs villastad röstade hälften av invånarna på Moderaterna.

– Traditionellt är M starka i områden där människor äg­er sina hem. Det handlar­­ om inkomst och social bakgrund och det är bara att konstatera att det inte är någon skillnad här jämfört med riket i övrigt, säger kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M).

– Däremot har vi ökat något där och S har gått till­baka. Det håller successivt på att bli så att man inte röstar efter den sociala bakgrunden utan mer efter egen övertygelse.

Att det finns en politisk segregation i Sollentuna får inga större konsekvenser, enligt Douglas Lithborn.

– Vi har haft större problem tidigare och de utjämnas efter hand. Vi har gjort förändringar och vår politik syftar till att vi ska få en blandning av hyresrätter och bostadsrätter. Det tror vi på sikt kommer att minska segregeringen.

Freddie Lundqvist håller inte med.

– I förlängningen finns risken att människor väljer att inte bry sig om politik eller slutar att rösta. På Malmvägen har vi ett valdeltagande på drygt 50 procent. Det är för mig ett allvarligt tecken.

Fakta

Partiernas starkaste valdistrikt i Sollentuna

M: Sjöberg, 56,2 %..

FP: Hästhagen, 15,7 %.

KD: Södra Ängsviken och Skälby-Ängstorp, 7,5 %.

C: Norra Töjnan, 14,8 %.

MP: Sjöbergs C, 12,2 %.

S: Östra Bagarby, 55,8 %.

V: Östra Bagarby, 11 %.

SPA: Ö. Edsberg, 27,8 %.

SD: Rotsunda gård, 8,5 %.

Källa: Valmyndigheten