Fortfarande svårt att sälja fritidshus

Försäljningen av fritidshus i Värmdö har varit trög de senaste åren. Just nu har mer än var tredje sommarstuga varit till salu i mer än hundra dagar.

Marknaden för fritidshus i Värmdö har varit seg de senaste åren. Även attraktiva hus med bra läge har varit svåra att sälja.

– De senaste två tre åren har fritidshusen legat ute till försäljning ganska länge, även den typiska lilla röda stugan med sjökontakt, säger Siw Rönnberg på Husman Hagberg.

Fler mäklare bekräftar bilden.

– Det har varit några lång­samma år. Det har tagit längre tid att sälja fritidshus jämfört med villor och bostadsrätter, säger Petronella Tell vid Fastighetsbyrån.

Det är de senaste årens svajiga ekonomi som har bromsat försäljningen, enligt mäklarna. Folk håller helt enkelt hårdare i sina pengar i osäkra tider.

En annan aspekt är bolånetaket som tvingar köparen att betala 15 procent av bostadens värde kontant. Sommarstugorna i Värmdö är dyra och kräver stora insatser.

– Fritidshus är lyxkonsumtion och något man inte måste ha. Folk har varit mer oroliga och då väntar man med sådant som inte är nödvändigt, säger Magnus Wångrell vid Svensk Fastighetsförmedling.

Han tycker att spekulanterna också blivit mer kräsna.

– Det duger inte längre med utedass och det bör finnas vatten året runt. De hus som saknar det är trögare att sälja.

På Hemnet syns det tydligt att försäljningen av sommarstugor i Värmdö inte går på högvarv. Av dem som nu är till försäljning har nära 40 procent varit till salu i över hundra dagar.

Men det är lågsäsong för fritidshus nu och försäljningen brukar dra i gång först efter sportlovet. Mäklarna som Lokaltidningen Mitt i pratat med är försiktigt positiva inför kommande säsong.

– Försäljningen var bättre 2013 än 2011–2012. Jag tror att 2014 också kommer att bli ett bra år, säger Petronella Tell.

– Det är svårt att säga, det beror på hur marknaden ser ut. Men det känns som att den är piggare i år för villor och bostadsrätter och det borde spilla över på fritidshusen, säger Siw Rönnberg.