Sista dagarna – här förtidsröstar du till EU-valet i Stockholm

26 maj 2019 är det EU-val i Sverige.
26 maj 2019 är det EU-val i Sverige.
Vart femte år är det EU-val i Sverige och Europaparlamentarikerna som ska representera Sverige i EU ska väljas. Söndag 26 maj är den stora valdagen och från onsdagen den 8 maj öppnar förtidsröstningen. Här hittar du din närmsta vallokal i Stockholm.

Från och med i dag – onsdag den 8 maj – kan du förtidsrösta om vilka politiker som ska vara med och besluta om EU:s lagar och budget.

Under de senaste fem åren har Sverige haft 20 mandat i EU-parlamentet. När Storbritannien lämnar EU, brexit, kommer 73 platser tömmas och 27 av dem fördelas mellan medlemsländerna. Sverige får då 21 mandat.

Senast Sveriges befolkning röstade i EU-valet var det 51 procent som deltog. Det är den högsta deltagandeprocenten sedan Sveriges inträde i EU 1995.

I alla kommuner och stadsdelar i länet finns flera vallokaler för både förtidsröstning och som är öppna på själva valdagen som är den 26 maj. Det enda kommunen som inte har en vallokal är Lidingö.

Du får ditt röstkort hemskickat. Där står det också var du kan rösta på valdagen. När du ska rösta tar du med dig röstkortet och legitimation.

Här hittar du din närmaste vallokal:

Här kan du förtidsrösta i din kommun/stadsdel.

Här kan du se alla vallokaler i din kommun/stadsdel.

Fakta

EU-valet

  • 26 maj 2019 är det EU-val i Sverige.
  • Eu-valet inträffar en gång var femte år.
  • Sverige har varit med i EU sedan 1995 och är ett av 28 medlemsländer.
  • 51 procent av svenskarna röstade i EU-valet 2014.
  • Sverige har för närvarande 20 av 751 mandat i EU-parlamentet.
  • När brexit sker kommer antalet ledamöter minska till 705 och Sverige får då 21 mandat.
Källa: Riksdagen/EU-parlamentet