Fortkörare fast vid skolor

Ilias Neffling står med sin son Isak Neffling, barnens kompis Lydia Disheden och dottern Maja Neffling vid Skärgårdsvägen. Ilias tycker att det är riktigt illa att bilister kör för snabbt här, särskilt eftersom så många barn korsar vägen.
Ilias Neffling står med sin son Isak Neffling, barnens kompis Lydia Disheden och dottern Maja Neffling vid Skärgårdsvägen. Ilias tycker att det är riktigt illa att bilister kör för snabbt här, särskilt eftersom så många barn korsar vägen.
På mindre än sju timmar under den nationella hastighetsveckan stoppade polisen 48 fortkörare på 30-sträckor utanför Värmdös skolor. Men då stoppades bara de värsta fartsyndarna.

– Skulle vi ha tagit alla hade de varit över tusen, säger polisen Tomas Samuelsson.

Under den nationella hastighetsveckan den 19–25 augusti blev 29 personer av med körkortet när de körde för fort utanför skolorna inom Nacka polismästardistrikt. I Värmdö kommun körde 48 bilister för fort på 30-sträckorna, enligt polisens protokoll. Men det stämmer egentligen inte.

– Vi har rapporterat dem som har kört för snabbt med mer än 10 kilometer i timmen. Skulle vi ha tagit alla fortkörare hade de varit över tusen, säger trafikpolisen Tomas Samuelsson.

Polisen sätter fortkörningsgränsen för högt för att hinna med.

– När vi sätter upp en kontroll frågar vi oss först ”vad mäktar vi med?”. Om vi skriver ut böter till någon som har kört några kilometer i timmen för snabbt och det då kör förbi en riktigt ordentlig fartdåre – då skulle vi inte hinna stoppa den, säger Tomas Samuelsson.

Han framhåller också att polisen vill vara helt säker på att bilisten verkligen har kört för snabbt.

– Det ska inte vara något snack. Och rapporterar man för 33 kilometer i timmen blir man inte populär, säger Tomas Samuelsson.

Men även de som blir stoppade kör egentligen snabbare än vad som rapporteras.

– Mätmetoden i sig själv ger rabatt, vi gör säkerhetsavdrag för att utesluta att bilister som inte kört för fort blir rapporterade.

Många ringer till polisen och ber dem komma och kontrollera.

– Föräldrar ringer och säger att vi ska komma och göra hastighetskontroller på deras gata. Sedan är det ofta samma personer som åker fast, säger Tomas Samuelsson.

Under hastighetsveckan stoppades flest på Skärgårdsvägen, nära Ösbyskolan. 15 personer bötfälldes i polisens kontroll. Föräldern Ilias Neffling är inte förvånad.

– Jag märker att folk kör för fort varje gång jag åker förbi. Det här har alltid varit en het fråga under mötena i föräldrarådet. Det gäller inte bara Skärgårdsvägen, många kör fort även vid parkeringsplatsen intill skolan, säger han.

Näst flest bilister stoppades vid Fågelviksskolan, där nio bilister blev bötfällda.

Vid lägre hastighet har en bilist större chans att undvika en trafikolycka och risken för dödsfall vid en krock minskar. Om en fotgängare blir påkörd av en bil som kör i 30 kilometer i timmen är sannolikheten för ett dödsfall 10 procent. Vid en påkörning i 50 kilometer i timmen ökar risken till över 80 procent, enligt en rapport från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

Fakta

Värsta fartsyndaren höll 60 km/tim på 30-sträckan

Källa: Polisen