Fortsatt borally i Nacka trots tuffa lånekrav

Lennart och Hjördis Strand ska flytta till Hedvigslund.
Lennart och Hjördis Strand ska flytta till Hedvigslund.
Bostadspriserna i Nacka stiger, trots tuffare lånekrav. En ­villa kostar nära 8 miljoner, för en bostadsrätt får du slanta upp drygt 3,2 miljoner.

Bopriserna fortsätter att skjuta i höjden i Nacka. Det visar boprisstatistik som Lokaltidningen Mitt i Nacka tagit del av.

En villa i postnummerområde Nacka kostar i dag i snitt 9,5 miljoner kronor, att jämföra med 6 miljoner för fem år sedan enligt statistiken som Svensk mäklarstatistik tagit fram. Enbart under 2016 har villapriserna med postadressområde Nacka stigit med 11 procent, den största genomsnittliga ökningen hittills i år i Nackas olika kommundelar.

miljoner

Motsvarade prisökning går inte att hitta för bostadsrätter i Nacka. Här har prisökningen under 2016 varit jämförelsevis mer måttliga 2 till 6 procent.

Älta är ett område i kommunen som sett kraftiga prisökningar under 2016. Här har villapriserna under senaste fem åren stigit med 65 procent. Genomsnittspriset för en Ältavilla är i dag 6,8 miljoner.

Lika som i Stockholm

Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid Svensk mäklarstatistik, har jämfört prisutvecklingen på bostäder i Nacka kommun med prisutvecklingen i Stockholm stad och Stockholms län.

– Bostadsrätterna i Nacka kommun har nästan en identisk prisutveckling som i Stockholms stad och län. Villorna har sista året gått bättre än Stockholms stad och län. Nacka är ett hett område, hela Stockholm är hett, säger Hans Flink.

Förklaringen: det flyttar in en mindre landstort till Stockholm varje år.

– Det gör att det är hårt tryck på bostäder i Nacka som ligger nära Stockholm, säger Flink.

2010 beslutade Finansinspektionen om ett bolånetak på 85 procent av bostadens marknadsvärde. Sedan 1 juni 2016 ska dessutom nya bolån amorteras till 50 procent av bostadens värde.

– Det påverkar inte speciellt mycket. Det har att göra med utbud och efterfrågan, säger Hans Flink.

Sjätte högsta i landet

Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB:

– Nacka har i dag de sjätte högsta medelpriserna på bostadsrätter i länet, och de femte högsta villapriserna.

planerinacka

Hur ser prisutvecklingen ut 2017?

– Så länge vi har en obalans mellan utbud och efterfrågan, låga räntor, låg arbetslöshet ser jag ingen dramatik på bostadsmarknaden över lag och inte heller i Nacka, säger Claudia Wörmann.

– Om det fortsätter som det är med inflyttning och stabil arbetsmarknad finns inga tecken på att priserna går ned, säger Hans Flink.

På en stor skylt i Hedvigslund, ett av de nya bostadsområden i Älta som håller på att växa fram, står att läsa att här byggs 68 nyproducerade bostadsrätter.

På andra sidan gatan står Lennart och Hjördis Strand. De är på väg att sälja villan i Tyresö och överväger att flytta till en lägenhet här i Hedvigslund.

Bostad vid vattnet lockar

De säger att de letar efter en bostad nära vatten, vilket Älta gör, då de har båt.

– Vi är här och tittar och ser hur det ser ut. Älta är jättefint, säger Lennart.

enkatinacka

Läs mer om Nacka:

Ny matbutik i Nacka Forum

Tidsplanen klar för Nackas nya simhallar

Så rankas Nackas skola