Min lokala hjälte

Fortsätt håll fjäderfäna instängda

Släpp inte ut hönorna än, uppmanar Länsstyrelsen.
Släpp inte ut hönorna än, uppmanar Länsstyrelsen.
I december konstaterades ett nytt fall av fågelinfluensa, denna gång i Haninge. Inga fler fall har rapporterats men Länsstyrelsen uppmanar fortfarande invånarna att hålla fjäderfäna instängda.

I december kom det andra fallet av fågelinfluensa bland tamfåglar i Sverige, då i en hobbybesättning av tamfåglar på Utö, Haninge.

Läs mer: Fågelinfluensa på Utö

Besättningen med tamfåglar på Utö spärrades av för att smittan inte skulle kunna spridas och så att gården kunde saneras. Sedan smittan konstaterats på Utö har inga nya fall rapporterats men skyddsnivån är fortfarande förhöjd till skyddsnivå 2 i hela landet. Skyddsnivån innebär att fjäderfäna ska hållas instängda, och utomhus enbart får vistas i inhägnat område med tak av nät.

– Denna fågelinfluensa är mycket allvarlig för fåglar som smittas med hög sjuklighet och död som följd. Jag råder alla att verkligen följa bestämmelserna, säger länsveterinär Torsten Jakobsson vid Länsstyrelsen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Höstens fågelinfluensa är av typen H5N8, en typ där det inte konstaterats några fall där människor har smittats. Folkhälsomyndigheten anser därför att det är närmast obefintlig risk att människor skulle smittas.

Under hösten har flera fall av fågelinfluensa konstaterats i Europa. Till Sverige kom det i mitten av november då det konstaterades i Helsingborg hos värphöns. Där efter har det konstaterats bland vilda fåglar på flera platser i landet.

Läs fler nyheter:

Stockholmarna halverade rot-avdrag

Häng med i Haninge! Prenumerera på Mitt i Haninges nyhetsbrev. 

Fakta

Så skyddar du dina fåglar från smitta

Förhindra kontakt med dina fåglar och vilda fåglar.

Skyddsnivå 1: Låg skyddsnivå. Innebär att tamfåglar kan röra sig fritt utomhus men att foder och vatten ska vara inomhus eller under skydd utomhus. Tamfåglar ska inte heller få möjlighet att dricka från sjöar, vattendrag eller vattenansamlingar eftersom de används av vilda fåglar.

Skyddsnivå 2: Tamfåglarna får vara utomhus, men i så fall på inhägnat område samt med tak av nät. Krav finns också på att foder och vatten ska vara inomhus. En enkel form av hygiensgräns för skobyte bör anordnas vid ingången till byggnad eller inhägnad.

Skyddsnivå 3: Hög skyddsnivå. Fåglarna ska vara i ett fågelsäkrat utrymme, dit vilda fåglar inte kan ta sig in.  Om fåglarna ska gå ut ska det vara i ett inhägnat uterum med heltäckande tak samt en sockel som går ner några decimeter i marken. Hygiensgräns måste finnas vid ingången till byggnaden och vid ingången till uterummet, där ska du både kunna tvätta händerna och byta kläder, skor eller skoskydd.

Källa: Jordbruksverket