ANNONS

Fortsatt gängkrig trots knarkdomar

Den åtalade mannen och hans kamrater fångades på en övervakningskamera då de lämnade honom, skottskadad, på akuten.
Den åtalade mannen och hans kamrater fångades på en övervakningskamera då de lämnade honom, skottskadad, på akuten.
27-åringen riktade, enligt åklagaren, en uzi mot sitt tilltänkta offer på en krog i Hässelby. Men innan han hann trycka av blev han själv skjuten.

I går började rättegången i det senaste kapitlet i gängkriget i västerort.
ANNONS

Det låter som en amerikansk actionfilm, men är bister verklighet i Hässelby. En 27-årig man sprang enligt åtalet in på en restaurang med ett automatvapen, en uzi, i händerna och riktade det mot en annan man som åt på krogen. Men i stället för att träffa sitt offer blev 27-åringen själv skjuten i magen och foten. I tumultet träffades också en ung kvinna i fötterna.

27-åringen stapplade skottskadad ut ur lokalen och blev snabbt ivägkörd av en vän som väntade utanför med en moped. En stund senare lämnades han vid S:t Görans sjukhus.

Den osannolika scenen utspelade sig enligt åklagaren på Hässelby torg den 9 juli i år. I går startade rättegången mot den 27-årige mannen med uzin. Trots att han själv sköts åtalas han för mordförsök. Samtidigt åtalas också tre vänner till honom för medhjälp.

27-åringen tros av polisen vara medlem i en av de grupper som tidigare har misstänkts varit inblandade i flera av de skottlossningar som plågat Hässelby och västerort de senaste åren.

Mannen som fick vapnet riktat mot sig ska tillhöra en annan grupp: ”Lejonen” som av polisen misstänktes men aldrig åtalades för flera av skjutningarna.

Han dömdes nyligen i den stora kokainhärvan i västerort som ­Lokaltidningen Mitt i tidigare rapporterat om, men straffet avtjänades genom häktestiden. Han släpptes bara en vecka innan 27-åringen riktade vapnet mot honom på krogen i Hässelby.

Han står också själv åtalad för en annan skottlossning vid Alviks tunnelbanestation några dagar efter den i Hässelby. Då skottskadades en av de män som misstänkts hjälpt 27-åringen vid skotten på Hässelbykrogen. En av de två män som släppts efter den stora kokain­härvan har alltså redan enligt åtalen varit inblandad i två skottlossningar i västerort.

Straffen hos de dömda i kokainmålet varierar, men ytterligare två dömda väntas komma ut ur fängelset till våren. Och enligt Michael Palmqvist, sektionschef på våldsenheten i Västerortspolisen, pågår fortfarande konflikten mellan grupperna.

– Allt går inte att förebygga. Det viktiga är att vi beivrar brottsligheten och det har vi gjort genom att åtala gärningsmännen.

ANNONS

Punktmarkerar ni dem som kommer ut från fängelset?

– Hade det varit så hade vi inte berättat det, säger Michael Palmqvist.

Lokaltidningen Mitt i har sökt 27-åringens advokat utan framgång. 27-åringen förnekar brott. Mannen som åtalats för skjutningen i Alvik erkänner händelsen, men hävdar nödvärn.

Det viktiga är ­ att vi beivrar brotts­­­­lig­heten.Michael Palmqvist Väster­ortspolisen

Fakta

Rekordmånga skottlossningar

2013 inträffade rekordmånga skottlossningar i västerort. Med anledning av det stormades 15 lägenheter den 24 oktober och elva personer med missänkt koppling till nätverket ”Lejonen” greps.

I augusti i år dömdes tolv män till fängelsestraff mellan sex månader och 4,5 år – främst för grova narkotika- och vapenbrott. Det efter Västerortspolisens största utredning någonsin. Ingen dömdes dock för skotten.

Källa: Polisen/Tingsrätten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.