ANNONS

Fortsatt kamp mot hyreschock

Det blev inga besked från politikerna om framtiden för föreningslivet när lokalhyrorna höjs. Huge står fast vid att affärsmässiga principer ska gälla även kulturlivet.
ANNONS

Under förra måndagens kommunfullmäktige hade flera föreningar samlats för att protestera hos politikerna. Oron bland föreningarna är stor.

– Vi har inte fått något svar utan man har skjutit fram frågan till nästa möte. Så vi vet egentligen inte så mycket mer än vi visste ­tidigare, säger Mischa Björkroos, ordförande i Huddinge konstnärsklubb.

Bakgrunden till protesterna är att Huddinge konstnärsklubb ­tidigare kallades till ett möte med det kommunala bostadsbolaget Huge.

Där fick man veta att nya regler om marknadsmässiga krav på hyror skulle gälla. Reglerna innebär att många ideella föreningar i Huddinge riskerar att kastas ut om man inte får in pengar att ­betala hyran med.

Huddinge konstnärsklubb har tidigare sagt att man inte klarar sig utan det stöd man i dag har för hyran. Huges styrelseordförande Anti Avsan (M) har valt att svara skriftligt på den interpellation som skulle ha tagits upp under kommunfullmäktige, om framtiden för föreningarna, men som nu bordlagts.

Anti Avsan menar bland annat att kommunala bostadsbolag har ändrade förutsättningar och att kommunen har nya ägardirektiv om krav på avkastning. Dessa ställer i sin tur krav på att Huge måste bedriva sin verksamhet enligt ”affärsmässiga principer”.

Samtidigt kommer det att hållas möten med de berörda föreningarna för att ”fastställa vilka förutsättningar de behöver för att kunna fortsätta med sin verksamhet i framtiden.”

På Huddinge konstnärsklubb är man dock skeptisk till svaret.

– Det säger egentligen ingenting nytt. Läget för oss har inte förändrats på något sätt. Vi vet fortfarande inte vad som kommer att hända, säger Mischa Björkroos.

ANNONS

Vad tänker ni göra nu?

– Det blir mer demonstrationer inför nästa kommunfullmäktige. Vi hoppas det blir ännu större uppslutning då, säger Mischa Björkroos.

Utanför förra måndagens kommunfullmäktige protesterade cirka 60 personer från bland annat Huddinge hembygdsförening och Vårby-Fittja hembygdsförening.

Sven Persson i Vårby-Fittja hembygdsförening är rädd att föreningens hela budget kommer att gå åt till hyran.