ANNONS

Fortsatt kamp mot tågbullret

Roslagsbanan
SL har ansökt om miljöfarlig verksamhet längs Roslagsbanan. Syftet är att få till riktlinjer för bullernivåerna.

Nu rustar grannar längs spåret för ytterligare en kamp mot SL.
ANNONS

Danderyd

Mitt i har flera gånger tidigare skrivit om grannar längs Roslagsbanan och deras kamp mot SL och oljudet som tågtrafiken medför.

I samband med Roslagsbanans utbyggnad har SL frivilligt ansökt om tillstånd till miljöfarlig verksamhet.

SL hoppas att tillståndet ska ge tydliga riktlinjer för vilka bullervärden som gäller.

– Det har varit väldigt mycket tyckande och åsikter från alla håll. Och det har varit svårt att förhålla sig till alla olika synpunkter. Med det här hoppas vi att det blir tydligare vad som gäller, både för oss och för de boende, säger Christian Hoffmann, presskontakt vid trafikförvaltningen.

Men många grannar till Roslagsbanan är rädda att tillståndet kommer att försvåra deras möjligheter att kräva återgärder mot bullret.

Just nu rustar fastighetsägare i Danderyd för att tillsammans anlita ett juridiskt biträde som kan föra deras talan mot SL.

– Vi accepterar inte det här. Det skulle innebära att vi frånhänder vår legala möjlighet och rätt att i framtiden kräva ännu mera återgärder, till exempel sänkt hastighet, flera bullerdämpande installationer och ombyggnader på vissa ställen, säger Danderydsbon Johan Svedberg som i många år varit engagerade i frågan.

Han är orolig att konsekvensen av tillstånd ska bli att SL för all framtid får möjlighet att bullra utan möjlighet för de närboende att opponera sig.

ANNONS

Men tiden är knapp. Senaste den 13 juni ska fastighetsägarnas yttrade ha skickats in till länsstyrelsen.

– Det är fullständigt befängt. Det har haft flera år på sig att förbereda sin ansökan medan vi får en månad, säger Johan Svedberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.