Min lokala hjälte

Fortsatt många inbrott i Nacka

Två nya bostadsinbrott har anmälts i Haninge.
Fortsatt många inbrott i Nacka.
Tjugofyra inbrott eller inbrottsförsök har anmälts i Nacka kommun i oktober.
Polisen manar till extra vaksamhet i höstmörkret – då inbrotten brukar öka.

Saltsjö-Boo och Saltsjöbaden är områden som har varit extra drabbade. Värmdö har fyra anmälningar hittills i oktober. I Tyresö har tolv inbrott eller försök anmälts – vilket är ungefär dubbelt så många som en vanligt månad, enligt Claes Stjernström, brottsförebyggare vid Nackapolisen.

– Vi tror att tjuvarna rör sig över hela Storstockholm. Periodvis får våra områden påhälsning, säger Claes.

Fler brukar drabbas av bostadsinbrott när höstmörkret är här, enligt honom.

– Nu när vi ställer om klockan blir det extra mörkt på kvällarna och tjuvarna ser enkelt vilka som inte är hemma. Vi brukar få en kantring från att man gör inbrott på förmiddagen till eftermiddagarna efter mörkrets inbrott, säger Claes.

Polisen vill därför mana till extra vaksamhet. Flygblad och informationsblad med tips finns nu i mataffärer i de tre kommunerna.

– Normal högsäsong för inbrott är nu och fram till snön kommer. Förhoppningsvis kan vi med gemensamma krafter inte få den svängning vi brukar få, säger han.

För att försvåra för tjuvarna finns det en del man kan kan göra. Extra viktigt är att se till att det inte är mörkt, menar Claes. Sätt timers på lampor i bostaden, till exempel, eller ha rörelsestyrda lampor både på fram- och baksidan av huset.

– I mörkret kan du glida in i skuggorna utan större problem. Med timers gör du det svårare för tjuvarna och lättare för grannarna att se vad som händer.

Hur länge ska man vara extra uppmärksam, tycker du?

– Till snön kommer, tills det blir spårsnö, säger Claes.

LÄS MER

Inbrottsvåg drar in över Nacka