ANNONS

Fortsatt ovisst för 4H-gården

Alliansen och kommunledningen har nyckeln till kommunkassan och avgör 4H:s framtid.
Alliansen och kommunledningen har nyckeln till kommunkassan och avgör 4H:s framtid.
Det är fortfarande oklart hur det ska gå för 4H-gården i Vallentuna.
I går hade fritidsnämndens möte. De kan inte ensamma fatta beslut om mer pengar.
ANNONS

Som vi tidigare berättat har 4H-gården i Vallentuna länge flaggat om att de behöver mer pengar för att kunna fortsätta driva verksamheten. Den har i många år varit underfinansierad och beroende av tillfälliga bidrag som skjutits till för att hålla gården under armarna. Fritidsnämnden begärde därför mer pengar i våras. Men några pengar kom aldrig, de saknades i den kommunbudget som klubbades i november.

När det blev klart att finansieringen inte skulle räcka fattade länsförbundet för 4H beslutet att lägga ner verksamheten.

Nyheten gav upphov till protester i sociala medier och i fredags träffades fritidsnämndens arbetsutskott för att diskutera frågan. Men framtiden för 4H är fortfarande oviss. Nämnden kan inte ensam fatta beslut om mer pengar, utan att ta dem från andra verksamheter.

– Vi har ju fått våra budgetramar och det är i februari vi tar vår budget, säger nämndledamoten Jerri Bergström, S. 

Kärvt nästa år

Det är inte bara 4H:s framtid som är oklar. Fritidsnämnden kommer att få det kärvt nästa år och även andra populära verksamheter kan få känna av det.

– I den nya budgeten har vi ett sparbeting på en miljon. Plus att vi får en tillkommande kostnad på att vi ska börja betala internhyra för Hagahallen på nästan en miljon. Så inför nästa år ska vi förutom 4H hitta nästan två miljoner att spara in på.

Det låter som att det är kört för 4H?

ANNONS

– Nej, alltså det finns ju fler intressenter. Skola, gymnasium och förskola. Det stående uppdraget till förvaltningen är nu att se vad övriga nämnder och förvaltningar kan hjälpa till med. Men det kokar ändå ner till totalen i den stora kommunbudgeten.

Vad det kan ge återstår att se. Alla kommunens nämnder har ett sparbeting på sig i den nya budgeten och villigheten att avstå redan knappa medel är sannolikt begränsad. Dessutom blir eventuella tillskott från andra nämnder återigen en tillfällig lösning.

Tyst från alliansen och Parisa

– Men det här måste vara ett långsiktigt beslut. Det är personal och djur och 4H behöver veta fem tio år framåt att de har finansieringen ordnad. De kan inte vara beroende av tillfälliga insamlingar, säger Jerri Bergström.

Hittills är det han och fritidsnämndens ordförande Lars Carlsson, C, som uttalat sig om 4H. Men den som håller i pengapåsen är kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand, M.

– Detta handlar inte om mer pengar till fritidsnämnden i första hand, säger hon. Utan om efterfrågan på visningsverksamheten och hur den ska finansieras. Jag tror de flesta skattebetalare håller med om att vi ska se till att varje insamlad skattekrona används på bästa sätt. Därför är det rimligt att först undersöka besöksfrekvensens och efterfrågan innan vi kan diskutera ett nytt avtal för visningsverksamheten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.