ANNONS

Fortsatt polisjakt på organiserade billigor

Polisens kamp mot bilstöldsligorna på Östermalm fortsätter.

Flera tjuvar har dömts, gripits och åtalats.
ANNONS

– Kartläggningen tar såklart inte slut med det här, nu länkar vi samman det spindelnät som de här killarna är en del av, säger Thomas Rehn vid utredningsroteln för stöldbrott i city.

I januari dömdes två tjuvar i tingsrätten, i Frihamnen greps en person misstänkt för att ha förberett stölder, och ytterligare en man sitter inlåst i väntan på åtal.

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger skrivit om de organiserade biltjuvarna som rör sig på Östermalms gator. Ligorna går oftast på dyra bilar i välbärgade områden och från fordonen stjäls sedan bildelar som airbags och gps-system. Även hela bilar stjäls.

I början av december greps två personer på bar gärning vid Engelbrektsgatan när de var i färd med att klippa upp karossen på en BMW. Nu har biltjuvarna dömts till dagsböter i tingsrätten för försök till stöld.

Åklagaren yrkade på utvisning för männen, som inte är svenska medborgare, men så blev inte fallet. Eftersom tjuvarna inte är dömda i Sverige sedan tidigare, kan de inte utvisas.

Samma vecka som domen avkunnades i tingsrätten grep polisen ytterligare en man vid färjorna i Frihamnen. Med sig hade han flera fejkade registreringsskyltar och förarbevis. Mannen hade dessutom packat med sig två gps-apparater och dyrkverktyg för sitt besök i Stockholm.

– Vi har märkt av en ökning av människor som kommer in i landet med förfalskade handlingar, säger Thomas Rehn.

Just nu sitter ytterligare en person i Stockholm frihetsberövad i väntan på åtal. Mannen greps också han med utländska falska registreringshandlingar för två bilar som skulle vara skrivna i mannens hemland.

Bilarna med de falska registreringsskyltarna hittades, men fordonens chassinummer matchade i stället två stulna bilar i Sverige.

ANNONS

I övrigt jobbar polisen vidare med att sammanställa och kartlägga information om ligorna.

Och även om framsteg görs, är ligorna långt från sprängda.

– Det har skett flera inbrott med samma tillvägagångssätt och där har polisen spår som vi jobbar efter. Vi kämpar på, säger Thomas Rehn.