ANNONS

Fortsatt polisutredning mot Arriva

Polisen utreder om Arriva begick miljöbrott i samband med att en buss läckte ut flera liter dieselolja i Vaxholm. Utsläppet inträffade 10 maj.
Polisen utreder om Arriva begick miljöbrott i samband med att en buss läckte ut flera liter dieselolja i Vaxholm. Utsläppet inträffade 10 maj.
2015 släppte trafikbolaget Arriva ut "10-100 liter" dieselolja i Vaxholm. Enligt åklagaren pågår fortfarande förundersökningen mot bolaget för misstänkt miljöbrott.
ANNONS

– Det ligger hos miljöutredaren i Stockholm. Jag har lämnat direktiv i ärendet till utredarna, säger Ann-Marie Helander, åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Ännu råder förundersökningssekretess så Ann-Marie Helander kan inte säga vad polisens utredare så här långt kommit fram till.

Klart är att Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH) i maj förra året beslutade att göra en åtalsanmälan mot trafikbolaget Arriva efter att en privatperson anmält att en av bolagets bussar släppt ut en större mängd dieselolja. Utsläppet på 10-100 liter dieselolja ska ha skett längs Vaxholmsvägen och på Söderhamnsplan i Vaxholm och en del av utsläppet ska ha runnit ner i en dagvattenbrunn.

Enligt anmälan tycks inga åtgärder ha vidtagits från bolaget för att minimera utsläppet eller larma räddningstjänsten.

Stämmer det kan Arriva även ha brutit avtalet med sin uppdragsgivare SL. I detta står det nämligen att miljöolyckor utan dröjsmål ska rapporteras till tillsynsmyndigheten samt till DLC (driftsledningscentral).

Om det blir åtal mot Arriva är ännu oklart.

– Vi får se vad förundersökningen ger, säger Ann-Marie Helander.

Arriva har tidigare utretts av polisen för misstänkt miljöbrott, för att ha kört bussar på tomgång för länge. Som Mitt i tidigare berättat har problemen med för lång tomgångskörning fortsatt, trots att det inte är tillåtet.

Läs mer:

ANNONS

Arriva bryter mot tomgångsregler

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.