Fortsatt stökigt för Högdalenbor

Paula Källgren med barnen Li och Noa undviker att gå vissa vägar där många missbrukare står. Ibland handlar hon på Ica istället för Coop, eftersom många står utanför Coop och de ofta är högljudda.
Paula Källgren med barnen Li och Noa undviker att gå vissa vägar där många missbrukare står. Ibland handlar hon på Ica istället för Coop, eftersom många står utanför Coop och de ofta är högljudda.
Förra året ökade polisen sin närvaro i Högdalen för att få bort missbrukarna. Enligt polisen har det blivit lugnare – men det är inte alla som håller med. De som dricker öl på torget är dock skeptiska till insatsen. – Vi är inga huliganer, säger en man.

Klockan är strax efter tio på förmiddagen. Systembolaget har nyss öppnat och utanför Coop står ett antal personer och dricker öl. Under förra året var de måltavla för polisens ökade närvaro i Högdalen.

– Jo, det märkte vi. Det var jobbigt. Man hade kanske en öppnad öl och en sexpack i en kasse. Då tog de den, säger en av dem som brukar hänga där.

I handen har han en öppnad ölburk. Han har ingen förståelse för polisens insats.

– Vi är inga huliganer. Vi är bara hederliga pilsnergubbar. Om vi varit stökiga och våldsamma hade jag förstått det. Men vi gör ingen något ont. Barnen hälsar på oss som om vi vore tomtegubbar, säger han.

Om polisen är där går de ett varv för att sedan komma tillbaka. De visar hur en balk sattes upp i fönstret på insidan av byggnaden där Coop och Systembolaget huserar för att de inte ska sitta där. Men den gjorde det bara mer bekvämt att sitta i fönstret, säger de.

– Så länge Systembolaget finns här kommer vi att vara här, säger en annan.

Enligt polisen var Högdalen det område i stadsdelen där missbruket av både alkohol och droger påverkade flest människor i det offentliga rummet.

– När vi frågade medborgarna framkom det tydligt att det var ett öppet missbruk och att många känner sig otrygga. Bland annat dealade och missbrukade vissa utanför dagiset, säger Peter Aasa, brottsförebyggare på polisen.

Syftet med den ökade polisnärvaron under 2015 var att öka tryggheten och minska det öppna missbruket. Polisen samarbetade även med socialtjänsten, som försökte få människor att söka vård. Polisens arbete gick ut på att störa missbrukarna.

– Vi har förklarat att det är en alkoholförbudszon, rapporterat eller hällt ut alkohol. När de riskerar att bli av med alkohol köper de kanske en eller två öl istället för fler. Då blir de inte lika berusade. Problemet är inte borta och det är möjligt att vi måste göra en ny insats till våren, men vår bild är att det har blivit lugnare. Vi tycker att det har gett resultat i centrummiljön. Det är inte ett öppet missbruk på samma sätt, säger Peter Asa, brottsförebyggare vid Farstapolisen.

Den bilden delas inte av någon av dem som vi talar med. Såväl butikspersonal som människor som rör sig i centrum tycker att situationen är oförändrad.

– Jag har haft butiken i åtta år och det har varit likadant hela tiden. Det är mitt stora problem. De står precis utanför min butik och skriker. Jag är inte rädd, men det känns inte bra, säger Jakdi Abdull-Bashir på Galax Presentmagasinet.

Örbybon Paula Källgren som ofta är i Högdalen, känner sig inte otrygg, men påverkas ändå.

– Jag brukar undvika att gå under bron, utan går över istället. Ibland väljer jag bort att handla på Konsum eftersom det är så många som står där utanför, och går till Ica istället. De är högljudda och det känns inte så bra när man går med barnen, säger Paula Källgren.

Stadsdelens summering av insatsen är ännu inte klar.