ANNONS

Trots nej utreds Östlig förbindelse vidare

ostlig-forbindelse
Trots att politikerna sagt nej till Östlig förbindelse gör Trafikverket fler utredningar.
Politikerna har sagt nej.
Men utredningen av en vägtunnel mellan Nacka och Stockholm, Östlig förbindelse, fortsätter.
Före årsskiftet ska Trafikverket presentera var tunneln kan byggas om politikerna bestämmer sig för att bygga tunneln i framtiden.
ANNONS

Trots att politikerna i Stockholm stad har sagt nej till att bygga Östlig förbindelse, vägtunneln mellan Nacka och Stockholm, och därmed satt stopp för tunnelprojektet vilket fått regeringen att stryka projektet ur sina framtida infrastrukturplaner, fortsätter Trafikverket under hösten med enstaka utredningar som är nödvändiga för att kunna bygga en Östlig förbindelse i framtiden.

Om politikerna eventuellt ändrar sig i framtiden och bestämmer sig för att bygga vägtunneln ska det finnas mark reserverad, så kallat riksintresse, där en Östlig förbindelse lämpligast kan byggas, resonerar Trafikverket.

Nacka och Stockholm medverkar

Under hösten och vintern kommer Trafikverket tillsammans med Nacka kommun och Stockholm stad därför att fortsätta utreda tunnelns placering.

Att Trafikverket bestämt sig för att fortsätta utreda beror på att Trafikverket anser att tunneln behöver byggas för att öka framkomligheten i trafiken i östra delen av Stockholms län.

25 år gammalt reservat

– Det som är viktigt är att det finns en möjlighet att bygga en Östlig förbindelse i framtiden. Det finns ett reservat som behöver uppdateras för att rymma Östlig förbindelse och för det behöver vissa utredningar genomföras så att stadsutvecklingen i Stockholm och Nacka inte påverkas mer än nödvändigt, säger Anna Rosenlind, projektchef för Östlig förbindelse på Trafikverket.

Hittills har utredningsarbetet kostat skattebetalarna 130 miljoner kronor. Trafikverket räknar med att spendera ytterligare mellan 30 och 90 miljoner kronor under hösten och vintern för att avsluta utredningen. Slutnotan för utredningen skulle därmed bli mellan 180 och 220 miljoner kronor.

Fakta

Här kan Östlig förbindelse byggas

Här är området Trafikverket nu ska titta närmare på för att bestämma var Östlig förbindelse kan byggas:

Källa: Trafikverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.