Nacka i bråk med Afghanistan – om ”ambassad”

Frågetecknen hopar sig kring villan i Saltsjö-Duvnäs.
Frågetecknen hopar sig kring villan i Saltsjö-Duvnäs.
Ambassad eller inte?
Frågan har ännu inget svar.
Nya uppgifter om persontransporter till fastigheten i Saltsjö–Duvnäs vägs nu in av Nacka kommun vid bedömning om villan används i strid med reglerna.

Afghanistan köpte det som då sade vara Sveriges dyraste fastighet, sjöfastigheten i Saltsjö-Duvnäs.

Sedan dess har frågetecknen hopat sig.

Används villan som ambassad eller som bostad, eller som både och?

Svaret på frågan är avgörande för vilka rättigheter och skyldigheter Afghanistan har för vad landet kan och inte kan göra med och i fastigheten.

Fortsatt byggstopp

Till dess att dimmorna har skingrats har Nacka kommun lagt ett byggstopp på fastigheten, inga ändringar får tills vidare ske på eller i fastigheten.

Nu har dock nya uppgifter kommit till kommunens kännedom, att Kriminalvården utför persontransporter till den vackert belägna mångmiljonvillan vid vattnet i Saltsjö–Duvnäs.

Stämmer det att Kriminalvården utför persontransporter till villan?

– Det är polisen som är vår uppdragsgivare och som styr det, säger pressekreterare Viveca Hilberts på Kriminalvården.

Har ni något att säga i det här ärendet?

– Nej, vi utför transporter på beställning av polisen vid utlämningsärenden, säger Hilberts.

Är det alltså någon som utvisats?

– Nej, vi hänvisar till polisen, säger Viveca Hilberts.

”Sker varje dag”

På polisens mediecenter i Stockholm, säger presstalespersonen Kjell Lindgren:

– Det är inget konstigt i sig. Det är oftast fråga om id-handlingar. Det sker varje dag. Jag vet inte varför det här uppmärksammats.

I Nacka kommun säger pressansvarig Jenny Ryderstedt att kommunen fått kännedom om att det förekommer persontransporter till villan:

– Dessa uppgifter kommer att inkluderas i bedömningen av om villan används i strid med bestämmelserna i gällande detaljplan som anger att villan få användas som bostad, säger Jenny Ryderstedt.

Planerar ny kontakt

Nacka kommun skulle förra veckan ta en förnyad kontakt med Afghanistans ambassad för kommenterar till de nya uppgifterna.

Enligt Ryderstedt har kommunen ännu inte fått preciserat om vilken verksamhet som bedrivs i fastigheten.

– Vid samtal med UD har vi fått besked om att ambassadens konsulära verksamhet bedrivs i Lidingö och övrig del i Nacka. Med övrig del avses enligt UD bostad för diplomatisk personal och kontor i källaren, säger Jenny Ryderstedt.

Katarina Byrenius Roslund, UD:s presstjänst:

– Vi har hört talas om transporter men du får vända dig till polisen med frågor om det. Vi har haft en dialog med alla ambassader och med kommuner, vi kan inte gå in och medla. Det finns väldigt tydliga statliga och kommunala regler som ska följas, säger Katarina Byrenius Roslund.

Vi har hört talas om transporter men du får vända dig till polisen med frågor om det.

Enligt Rasmus Eljanskog, departementssekreterare på UD, har UD fått uppgifter om att fastigheten i Saltsjö–Duvnäs är anmäld som ambassad:

– Men vi vet att fastigheten också används som bostad, säger Rasmus Elijanskog.

På Afghanistans ambassads svenska hemsida pryds förstasidan av en bild på fastigheten i Saltsjö–Duvnäs. En text under bilden förklarar på engelska att byggnaden i Saltsjö–Duvnäs är Afghanistans ”chancery”, på svenska ungefär översatt ambassadörskontor.

Mitt har sökt Afghanistans ambassad.