ANNONS

Fortsatta problem med Roslagsbanans kortläsare

Problemen med kortläsarna på Roslagsbanan fortsätter. Konduktörer rapporterar in arbetsskador och passagerares reskassor har försvunnit.

– Vi har problem med kortläsarna varje dag, ­säger en konduktör.
ANNONS

Det var i januari i fjol som Arriva tog över driften av Roslagsbanan.

Då skulle konduktörerna använda en handdator för att kontrollera och lösa biljetter. Den skulle också kunna registrera antalet resenärer, vilket var viktigt eftersom det är den siffran som ersättningen till Arriva baseras på.

Men apparaten, som vägde nästan ett halvt kilo, gav personalen stora problem.

Många tvingades sjukskriva sig på grund av smärtor i rygg, nacke och i armar och handleder och Arbetsmiljöverket stoppade all användning av den.

Lösningen blev en ny typ av utrustning. Den nya kortläsaren vägde ungefär hälften så mycket som den förra. Men personalen fick fortfarande problem.

– Även om den är mindre är det samma rörelse. Konduktörerna skriver fortfarande likadana rapporter, säger Ellinor Zetterqvist, skyddsombud och konduktör på Roslagsbanan.

På SL är man medveten om problemet.

– Även den nya apparaten verkar jobbig att använda och personalen får förslitningssymptom, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

Arbetsmiljöverket har krävt en ny riskanalys, där man ser över de ergonomiska aspekterna av arbetet för att se om den riskerar konduktörernas arbetsmiljö.

ANNONS

– Det har redan gjorts en, men den diskvalificerade vi eftersom den gjorts i en fiktiv miljö, säger Per-Erik Johansson, arbetsmiljöinspektör på myndigheten.

Enligt Arriva ska inga konduktörer ha sjukanmält sig för förslitningsskador på grund av den nya kortläsaren. Men problemet med handdatorn handlar inte bara om arbetsmiljön.

Mjukvaran har också varit opålitlig. Innan jul drabbades minst 200 resenärer av att reskassan tömdes från kortet när det kontrollerades med kortläsare – och det upptäcktes inte förrän vid nästa resa.

Nu tar det flera sekunder för den att läsa av ett kort.

Fakta

Är en liten handdator

Kortläsaren är en liten handdator som konduktörerna på lokalbanorna använder. Med den ska man kunna hantera reskassan, utfärda e-biljetter och aktivera periodkort.

Den nuvarande väger 275 gram, den förra 485 gram. En Iphone väger 135 gram.

En konduktör som arbetar heltid använder dosan upp till 1 200 gånger per dag.

ANNONS