Fortsatta problem med Roslagsbanans vagnsdörrar

Tågdörr
Ett par trappsteg borde man väl klara med barnvagn, kanske?
Under fyra dagar har det inte gått att använda mittendörrarna på Roslagsbanan – de som ska göra det lättare för exempelvis vagnar och rullstolar att komma ombord. Anledningen - kärvande fotsteg.

På Åkersberga station ska Jessica kliva på tåget mot stan med barnvagn. Hon har hört talas om strulet och är mentalt förberedd.

– Jag vet. Vi får se hur det går, säger hon.

Tågdörr1

Om man viker upp den så kan det gå.

Problemen med fotstegen började i måndags och ännu är det oklart när Roslagsbanans mittendörrar fungerar igen.

– Sedan i går har vi inte så mycket nytt, utom att vi har lokaliserat felet, säger Aleksander Krajisnik på SL:s presstjänst till Mitt i.

Det är inte alls själva dörrarna det är fel på, berättar han.

– Det är problem med ett antal fotsteg. I vissa fall åkte inte trappstegen upp och då får vi inte köra tåget. Det är helt enkelt snö, is, kyla och grus som ställer till det. Vi har valt att ta det säkra före det osäkra.

Det betyder att Roslagsbanan tills vidare håller mittendörrarna låsta på samtliga 32 mittenvagnar i sina tågset – totalt 64 dörrar.

Aj aj, vagnen är för kort för att komma upp till sista steget.

På Åkersberga station bromsar tåget in och alla dörrar öppnas – utom mittendörrarna. Jessica kör fram till en vanlig dörr märkt med en barnvagn som visar att det finns ett barnvagnsutrymme innanför. Men här är det trappa upp som gäller.

Men att få vagnen uppför trappan är svårare än det ser ut. En främmande kvinna kommer till undsättning så att vagnen kommer upp i alla fall.

– Det gick ju bra… med lite hjälp, pustar Jessica.

Med lite hjälp gick det bra till slut för Jessica.

Det var ju vinter förra året också, varför strular det nu?  

– Det var något trappsteg som strulade då också, men Inte i den här omfattningen. Jag kan inte spekulera i varför, säger Aleksander Krajisnik på SL:s presstjänst.

Har det inträffat några incidenter när trappstegen inte fungerat?

– Inget som vi har hört, mer än att det blivit lite mer besvärligt för en del resenärer.

Vet ni när felen kan vara avhjälpta?

– Jag har ingen prognos. Tyvärr inte. Vi jobbar som snabbt vi kan.