ANNONS

Valåret inleddes i vakuum och fortsatte med ekonomisk kalldusch

Ett år efter valet Maria Lilja Sundbyberg
Mitt i gör en analys över det politiska året som gått sedan valet 2018.
Tiden efter valet var ett vakuum och en lång tid av samtal åt alla håll innan (C) och (L) till slut valde att lämna sina gamla samarbetspartier och kliva över i Socialdemokraternas båt.
Guldsitsen hamnade hos Vänsterpartiet, då det nya Mittenstyret är beroende av deras röster för att få igenom många av sina förslag.
Året har även dominerats av det stora budgetunderskott på 64 miljoner som oväntat damp ner i knät på det nya styret.
ANNONS

Det dröjde en bra stund efter valet innan det formades ett nytt styre. Först den 9 november i fjol meddelade Liberalerna och Centerpartiet att de lämnat sina tidigare samarbetspartier och slagit sig samman med Socialdemokraterna i ”Mittenstyret”.

För att få tillräckligt med röster för att få igenom sin budget och utnämningar till nämndposter behövde de dock göra en överenskommelse med Vänsterpartiet om att rösta för deras förslag. (V) satt därmed i en guldsits och såg till att få in sina egna politiker på ett antal nämndposter.

I och med bildandet av Mittenstyret, formades en grönblå opposition bestående av (M), (KD) och (MP) – vilka alla även bytte namn i sina partitoppar.

Nämnderna togs över först 1 januari och Mittenstyret har därför inte haft allt för lång tid på sig att göra några större förändringar i kommunpolitiken. I april fick de sig även en kalldusch när det kom fram att det saknades 64 miljoner i kommunens budget.

Tänkta satsningar har därför till stor del fått stå tillbaka i väntan på ekonomiskt bättre tider.

Pengar hoppas styret nu kunna spara in via effektiviseringar i alla nämnder och en extrautdelning från Sundbybergs stadshus AB, redan under 2019.

Hur det går återstår att se.


Läs gärna serien om hur det gått med några av de löften som politikerna utfäste innan valet: