Vågen fortsätter – 18 inbrott i november

Claes Stjernström.
Claes Stjernström.
Inbrottsvågen i Tyresö fortsätter. Arton inbrott anmäldes i november.
– Den här hösten har varit en katastrof med väldigt många inbrott, säger Claes Stjernström vid Nackapolisen.
Polisen är flera misstänkta tjuvar på spåren.

Inbrottsvågen i Tyresö fortsätter.

Sommaren var ovanligt lugn. Noll inbrott anmäldes i juni till exempel. Men sedan kom en helomvändning.

I slutet av oktober skrev Lokaltidningen Mitt i Tyresö om att fler Tyresöbor än normalt hade drabbats av inbrott den månaden. Nio Tyresöbor anmälde då inbrott, i den siffran ingår inte försök.

I november anmäldes 18 fullbordade inbrott. Det är ovanligt många, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. En handfull gånger de senaste fem åren har fler än femton inbrott anmälts en månad.

– Den här hösten har varit en katastrof med väldigt många inbrott. Det är mycket mer än en normalhöst. Tjuvarna slår till sena eftermiddagar när det blir mörkt och husen blir självmarkerade, säger Claes Stjernström, brottsförebyggare vid Nackapolisen.

I oktober var det bara husägare som blev utsatta. I november var elva av inbrotten i radhus och villor och sju i lägenheter.

– Det är blandat var inbrotten har varit i november, men Trollbäcken är överrepresenterat, säger Malin Jonsson, säkerhetssamordnare vid Tyresö kommun.

I Trollbäcken har polisen sett ett nytt tillvägagångssätt den senaste månaden.

– Det är ett antal husägare som har blivit strömlösa efter att någon har skruvat ut huvudsäkringen i proppskåpet. Det verkar vara en arbetsmetod – som är ny i min värld – för att se om husen är tomma eller inte, säger Tore Kristiansson, förundersökningsledare vid Nackapolisen.

Han tillägger:

– Det kan handla om förberedelser för att göra inbrott, men jag har inga belägg för att husen har råkat ut för inbrott.

Hur skyddar man sig mot det här?

– Man kan ha belysning vid skåpet med rörelsedetektorer som tänds när någon närmar sig.

Kan man låsa skåpet?

– Jag tror inte man kan låsa hur som helst eftersom elbolaget ska ha tillgång till skåpet för att läsa mätarna, men man kan ju lyssna med sitt bolag.

Polisen är misstänkta inbrottstjuvar på spåren.

Två män – 17 och 19 år gamla från Söderort – är misstänka för ett inbrott i Nacka och ett inbrottsförsök i Tyresö. Det var i mitten av november som en bil stals vid ett inbrott i Saltsjö-Boo. Dagen efter såg ett vittne en liknande bil i Tyresö. Bilen hade ett annat registreringsnummer än den som hade stulits.

– Polisen mötte bilen och kunde svänga runt och få stopp på den. Det visade sig att de rätta registreringsskyltarna låg inne i bilen, säger Tore Kristiansson.

De två männen är inte misstänkta för flera inbrott.

Tore Kristiansson väntar på dna-analyser av spår från ett par andra inbrott i Tyresö – och även från inbrott i Nacka och Värmdö.

– Det är inbrott som har varit den senaste månaden där vi hoppas få en dna-profil från gärningsmannen.

Ytterligare en man från Söderort är misstänkt för två andra inbrottsförsök i Tyresö som hände i Krusboda och Öringe tidigare i höstas. Mannen är också misstänkt för inbrott i Nacka och flera inbrott norr om Stockholm, enligt Tore Kristiansson.

– Vittne och målsägande har fått se foton och vid en konfrontation pekat ut samma person. Vi har fått in två dna-träffar på mannen från inbrott i Saltsjöbaden i Nacka.

För att försvåra för tjuvarna tipsar han bland annat om att ha timers på lampor och låta grannen parkera bilen på tomten om du reser bort.

Malin Jonsson ger flera tips.

– Fråga en granne om den kan titta till bostaden ofta. Se över din dörr också på baksidan. Många stärker upp ytterdörren på framsidan, men vid många av inbrotten vi har haft går man in på baksidan via altandörren, säger hon.

Här kan du läsa om flera sätt  för att försvåra för tjuvarna.

LÄS MER

Flera inbrott i december

Inbrottsvåg i Tyresö

Färre blir utsatta för inbrott

Fakta

81 inbrott i år

Anmälda fullbordade inbrott:

2016: 81 stycken varav 63 i hus och 18 i lägenhet.*

2015: 82 stycken varav 62 i hus och 20 i lägenhet.

2014: 92 stycken varav 77 i hus och 15 i lägenhet.

2013: 72 stycken varav 59 i hus och 13 i lägenhet.

*  Fram till den 6 december.

Källa: Polisen, Tyresö kommun