Förundersökning inleds mot Kakabaveh (V)

Ännu fler turer i filmhärvan där Amineh Kakabaveh (V) pekas ut för hets mot folkgrupp. Nedläggningsbeslut rivs upp och nu inleds förundersökning.
Ännu fler turer i filmhärvan där Amineh Kakabaveh (V) pekas ut för hets mot folkgrupp. Nedläggningsbeslut rivs upp och nu inleds förundersökning.
Nya turer i filmhärvan. Nedläggningsbeslut rivs upp. Förundersökning mot riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) inleds.

- Jag tycker att ärendet lades ner för snabbt. Det borde ha vidtagits ytterligare utredningsåtgärder, säger kammaråklagare Charlotte Ottosen.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) spred en högerextrem film där somalier utmålas som våldtäktsmän och tjuvar. Hon anmäldes fyra gånger för hets mot folkgrupp och en gång för förtal.

Ärendet har lagts ner två gånger. Men efter en överprövning av beslutet river nu kammaråklagare Charlotte Ottosen vid utvecklingscentrum i Malmö upp nedläggningsbeslutet och förundersökning mot Kakabaveh inleds.

– Jag tycker att ärendet lades ner för snabbt. Det borde ha vidtagits ytterligare utredningsåtgärder, säger Charlotte Ottosen.

Hon menar också att det finns ett stort allmänintresse av att ärendet utreds av högre åklagare.

Ärendet har skickats tillbaka till Särskilda åklagarkammaren, där en ny åklagare ska utses för att leda förundersökningen.

När ärendet först lades ner var anledningen att polisens IT-experter inte kunde hitta den rasistiska filmen. En anmälare hittade filmen och åklagare öppnade utredningen. Den lades dock ner eftersom åklagare Lena Kastlund gjorde bedömningen att det inte gick att bevisa att Kakabaveh haft som uppsåt att hetsa.

I filmen som Amineh Kakabaveh spred via sociala medier hade det lagts på en fejkad översättningstext från ett somaliskt företags personalevent. Inslaget spelar på grova afrofobiska och islamofobiska föreställningar om våldtäkter och en påstådd hemlig agenda att förändra Sveriges lagstiftning.

Amineh Kakabavehs förklaring till att dela filmen på nätet var att hon trodde det var material från SVT.

Hon har tvingades under maj månad ta en time out från sitt utåtriktade politiska arbete och har bett om ursäkt.

Förutom fem anmälningarna mot henne, samlades det också in en namnlista med över 350 namn, som kräver hennes avgång.