ANNONS

Utredning av skott på HVB-hem läggs ner

Inget åtal för skjutningen i Fårdala.
Inget åtal för skjutningen i Fårdala.
Det blir inget åtal efter mordförsöket på ett HVB-hem i Fårdala i somras. Totalt har fyra personer varit misstänkta för inblandning, men nu har samtliga släppts och förundersökningen är nedlagd.
ANNONS

Fyra män mellan 16 och 26 år har varit misstänkta för inblandning i fallet med skottlossningen på HVB-hemmet i Fårdala i somras. Tre av dem har suttit häktade misstänkta för försök till mord och medhjälp till försök till mord.

Men längre än så kom de inte med utredningen och de har nu släppts fria.

– Det stämmer. Bevisningen räckte inte, helt enkelt. Samtliga är helt avskrivna från fallet, säger åklagare Sara Norling, till Mitt i.

”Obesvarade frågor”

Det var i slutet av juli i somras som en tonårig pojke blev skjuten på ett HVB-hem i Tyresö. Han fick flygas med helikopter till sjukhus för operation, och klarade sig med livet i behåll. Han ska nu vara helt återställd.

Trots att den nu nedlagda förundersökningen inte ledde till åtal, menar Sara Norling att det bakomliggande polisarbetet har varit välgjort.

– Det är min uppfattning att polisen har gjort ett mycket bra jobb och vänt på alla stenar för att nå så långt vi kan i den här utredningen, säger hon och fortsätter:

– Men det har funnits en del obesvarade frågor och min bedömning är att bevisningen inte hade räckt till en fällande dom och då har jag gjort bedömningen att inte väcka åtal.

ANNONS

En fråga om skuld

Trots detta sade sig polisen redan i ett tidigt skede ha en bra bild av vad som hänt och vad som var motivet bakom skjutningen.

– Det är min uppfattning att det handlar om en skuld, att det fanns ett skuldförhållande mellan offer och gärningsman, säger Sara Norling.

Vilka frågetecken som finns eller vilken teknisk bevisning som saknas för att få till åtal kan Sara Norling inte gå inte på, eftersom förundersökningen är nedlagd och därmed sekretessbelagd.

Kan tas upp igen

Även om fallet nu är nedlagt, finns det möjlighet att öppna det igen, om rätt bevisning dyker upp.

– Absolut! Skulle det framkomma vittnesuppgifter eller bevisning som ger svar på frågetecknen är det möjligt att ta upp fallet igen, säger Sara Norling.

Skulle det kunna leda till åtal i sådana fall?

– Beroende på vilken bevisning som kommer in, så är min bedömning att det skulle kunna leda till åtal.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.