ANNONS

Förutspådda sena tåg i ny mobilapp

Är du irriterad på sena pendeltåg? Till hösten lanserar Stockholmståg en ny mobilapp som förutspår förseningar tre avgångar framåt.

Förhoppningen är att informationen också ska kunna användas internt för att förebygga förseningar – och att den ska bli en världssuccé.
ANNONS

I år har SJ-ägda Stockholmståg som på uppdrag av SL kör pendeltågen i Stockholm dragits med kraftiga förseningar.

– Men det börjar bli bättre och i augusti var vi åter uppe i 90 procents punktlighet, säger Mikael Lindskog, kommunikationsansvarig.

Nu hoppas transportföretaget att man med hjälp av en prognosmodell, framtagen av matematikern Wilhelm Landerholm, ska bli bättre både på att förutspå och att förebygga förseningar.

Med hjälp av stora mängder historisk trafikdata kan Landerholms modell nämligen blicka två timmar in i framtiden och förse den operativa ledningen med information om framtida förseningar.

– De ska sedan kunna fatta beslut om extratåg och på så vis jobba bort förseningen. Vårt mål är ju att förbättra punktligheten och komma upp i siffror på 93-94 procent, säger Mikael Lindskog.

Men Landerholms modell ska inte bara användas internt utan också komma resenärerna till del via den nya mobilappen Pendelprognosen för både Android och Ios. Den nya appen som lanseras i oktober eller november ska förse resenärerna med information om eventuella förseningar tre avgångar framåt. Det ska också gå att se var på tågen det finns mest sittplatser.

– Vi kan mäta trycket på olika sektioner i tåget och genom ett färgsystem visa var det finns många lediga platser, säger Mikael Lindskog.

Förra året lanserades mobilappen Pendler som ska förse stockholmare med trafikinformation och störningar utifrån var man bor, jobbar och har möten under dagen.

Mikael Lindskog menar dock att Landerholms prognosmodell är unik.

ANNONS

– Vi har skyfflat in år av data som modellen använder för att varje minut göra nya beräkningar av framtida förseningar. Som vi ser det skulle detta kunna revolutionera trafikplanering i kollektivtrafiken världen över, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.