Förvaltaren bygger ägarlägenheter i Ör

Vid klockstapeln intill Örbron visar Mikael T Eriksson (M) platsen för de nya bostäderna.
Vid klockstapeln intill Örbron visar Mikael T Eriksson (M) platsen för de nya bostäderna.
Strax intill Hallonbergen centrum nedanför bron till Ör ska de nya bostäderna byggas.
Strax intill Hallonbergen centrum nedanför bron till Ör ska de nya bostäderna byggas.
De omkring 140 lägenheter som Förvaltaren ska bygga i skogsdungen vid Örbron kommer att säljas som den nya boendeformen ägarlägenheter.

Ägarlägenheter kan ses som små villor staplade på varandra fast i ett flerbostadshus.

Här äger man sin bostad själv och får göra vad man vill med den precis som med en villa, till skillnad från en bostadsrättslägenhet där man ingår i en förening och behöver ha styrelsens godkännande för till exempel renoveringar och andrahandsuthyrningar.

Boendeformen som skapades 2009 har blivit poppis i Europa, men har inte haft någon större boom här i Sverige.

På senaste mötet med Sundbybergs stadshus AB bestämds dock att kommunala bostadsbolaget Förvaltarens omkring 140 lägenheter som ska byggas i kvarteret Klockstapeln intill Örbron, mellan Hallonbergen centrum och Ör, ska bli just ägarlägenheter.

250-300 lägenheter byggs i dungen

Förutom Förvaltarens cirka 140 lägenheter, allt från ettor till fyror, så kommer HSB att bygga ett antal hus med omkring 110 lägenheter i det i dag ganska snåriga skogsområdet.

– Det kommer byggas 250-300 lägenheter på den här ytan, säger Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande och pekar in skogsområdet vid Ursviksvägen där den gamla klockstapeln i dag står.

”Det behövs en tredje boende form.”

Förvaltaren kommer eventuellt att behålla ett antal lägenheter och hyra ut dessa efter diskussioner med kommunen om hur många hyresrätter som de anser att de behöver.

– Vi har nästan bara bostadsrätter och hyresrätter i dag och det behövs en tredje boende form. Jag tror personligen att många längtar efter att få bestämma mer över sitt eget boende, säger Mikael T Eriksson.

Problem med uthyrning

Alla ledamöter i Sundbyberg stadshus AB röstade för förslaget utan en, Jesper Wiklund (V).

Han är kritisk till att Förvaltaren som kommunalt bolag inte bygger hyresrätter istället.

”Det är en dödsstöt för ungdomsgarantin”

– Det är en dödsstöt för ungdomsgarantin, som kommunen har, att inte bygga hyresrätter. Man ger sig också in och konkurrerar med privata byggherrar genom att bli beställare på det här sättet. Plus att vi redan i dag har problem med att man hyr ut bostäder i andra hand till ockerhyror, det här riskerar att göra det problemet permanent, säger han.

Inflytt 2019

Det som väntar nu närmast är granskning av detaljplanen vilket är sista chansen att lämna synpunkter på förslaget. Går planerna smärtfritt igenom så hoppas man på att de första personerna kommer att kunna flytta in i Förvaltarens hus vintern 2019.

HSB hoppas kunna börja sälja sina bostäder under nästa år, 2018.

Kommunen har även bestämt att det ska byggas ägarlägenheter som en påbyggnad på ett bostadshus på Mariagatan i centrala Sundbyberg, där man tänker sig att inflyttning skulle ske sommaren 2021.

Fakta

Vad är en ägarlägenhet?

  • Här äger du din lägenhet själv, till skillnad från att äga en bostadsrätt där du äger rätten att använda din bostad.
  • Ägarlägenheterna bildar sedan en samfällighet som ska ta hand om gemensamma saker som tak, fasad och snöröjning.