Förvaltaren kan få böta 30 miljoner

Kommunen hotar sitt eget bostadsbolag med rekordvite för att påskynda renoveringen av de mögeldrabbade husen på Ateljévägen.

Allergi, hosta, trötthet, utslag och kliande ögon är exempel på besvär som hyresgästerna på Ateljévägen 2-28 upplevt.

Den nya hälsoenkäten visar att var femte av de 150 hyresgästerna fortfarande har problem med inomhusmiljön – två år efter att möglet upptäckts.

Inte okej, tycker Sundbybergs kommun. Nyligen beslutade stadsbyggnads- och miljönämnden att rikta ett vitesföreläggande mot det kommunala bostadsbolaget.

Förvaltaren riskerar att få böta 30 miljoner kronor om de inte håller tidsplanen för renoveringarna.

– Det är helt unikt. Men uppenbarligen måste man ta i för att få Förvaltaren att agera, det har varit mycket snack och lite åtgärder, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen.

Han ser positivt på föreläggandet.

– Absolut. Det här visar att man gör skillnad på kommun och företag. Nu finns inget skäl att inte utföra åtgärderna.

30 miljoner kronor motsvarar kostnaden för Förvaltarens planerade renoveringar av husen.

Ateljévägens hyresgäster slapp hyreshöjningen i år på grund av problemen med mögel och dålig luft i husen. Ett 20-tal boenden har sökt skadestånd. I onsdags fick flera av dem rätt i hyresnämnden och 10-15 procent avdrag på hyran under två års tid.

– De flesta är nöjda med det, vi är glada att Förvaltaren har börjat gå oss till mötes. Vår kvartersvärd har varit guld, säger hyresgästen Ann Sophie Woolley.

Förvaltaren tar vitesföreläggandet med ro.

– Det var ganska väntat. Det visar att kommunen har förtroende för att vi ska utföra åtgärderna. Beslutet är baserat på vår tidsplan och den fortsätter vi att följa. Vi har redan gjort ett 20-tal åtgärder och har beslutat att tidigarelägga takbyte och dränering, och börjar med det i sommar, säger Anders Sundqvist.

I juni 2014 ska hela renoveringen vara klar.