ANNONS

Förvaltaren tvingas betala 8 miljoner för fuktskadad krog

Forna O'Learys i Sundbyberg.
Forna O'Learys i Sundbyberg.
Fastighetsägaren Förvaltaren och O'Learys-ägarna har gjort upp i rätten efter en lång tvist om en fuktskada. Nu ska Förvaltaren betala motparten 8 miljoner kronor.
Men de hade begärt mycket, mycket mer, säger driftchef Mikael Ljuskvist.
ANNONS

Konflikten mellan Förvaltaren och O’Learys-franchisetagaren Sundbybergs Sportbar började 2015 när restaurangens källare drabbades av fuktskador och mögel.

Inte förrän januari 2016 började Förvaltaren kolla på skadan och i slutet av året påbörjade de rivningsarbetet. Enligt O’Learys tidigare driftchef Mikael Ljuskvist lovades de att restaurangens interiörer, som den nya baren och möblemanget, skulle återställas. Något Förvaltaren själva nekar till.

Anmälde skadan 2015 – var åtgärdat i juli 2019

Till följd av fuktskadornas omfattning på väggar och golv tvingades restaurangen att stänga källarplanet i två och ett halvt år. Först i somras var renoveringen klar. Det hela ledde till att företaget drog Förvaltaren inför rätta.

– Vi har tappat intäkter, det kommer man inte i från, säger Mikael Ljuskvist.

I februari 2018 drabbades restaurangen igen, med ett vattenläckage i köket. Den här gången fick restaurangen stänga helt i tre-fyra dagar.

Överens i sak

Förvaltaren köpte lokalerna från företaget J-gatan i Sundbyberg i april 2015 och därmed tog de juridiskt även över underhållsansvaret för dem.

I grunden är båda parter överens om skadorna och att underhållet av lokalerna har varit undermålig, men Förvaltaren har inte velat betala skadestånd. De menar att de gjort allt de kunnat för att åtgärda bristerna.

Solna tingsrätt har gjort bedömningen att lagen är till hyresgästens fördel och till slut nådde parterna en förlikning – man har kommit överens om att Förvaltaren ska betala 8 miljoner kronor.

Är ni nöjda?

ANNONS

– Det är bra att vi är överens, men vi begärde mycket, mycket mer.

Har gått vidare

I O’Learys gamla lokaler finns nu restaurangen Picoteo, med Mikael Ljuskvist som driftchef.

Han berättar för Mitt i att det känns bra att konflikten äntligen nått ett slut.

– Vi hade inte velat lägga ner O’Learys. Vi ville vara kvar och behålla konceptet, men vi kände att med allt som har hänt ville vi starta på en ny kula.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Förvaltaren som avböjer kommentar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.