Förvaltaren säger upp avtal med Hyresgästföreningen

Förvaltaren vill ha nya villkor för hyresförhandlingar.
Förvaltaren vill ha nya villkor för hyresförhandlingar.
"Chockartat" – det är Hyresgästföreningens ord om Förvaltarens beslut att säga upp det 30-åriga avtalet om hur hyror ska förhandlas.

Kommunala bostadsbolaget gick ut med beskedet på onsdagen. Avtalet som nu sägs upp mellan Förvaltaren och Hyresgästföreningen i Sundbyberg gäller den förhandlingsordning som anger hur en kollektiv förhandling av tillexempel hyran ska gå till.

– Avtalet är sedan 1986 och det är läge att förnya det. Vi behöver titta på villkoren, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef hos Förvaltaren.

Exakt vad Förvaltaren anser felar är oklart, men en brist, anser bolaget, är att Hyresgästföreningens förhandlare ofta byts ut för ofta.

– Kontinuiteten i förhandlingarna har inte fungerat bra. Det dyker ofta upp nya förhandlare, och byter man förhandlare varannan månad är det svårt att komma vidare. Det drabbar till slut hyresgästerna i och med sena besked om hyror, säger Anders Sundqvist.

Enligt bolaget ska ett nytt avtal nu förhandlas.

På Hyresgästföreningen kom beskedet som en chock.

– Det här var en total överraskning, jag har aldrig varit med om något liknande. Det är mycket märkligt att de lägger ut det här på sin hemsida och inte diskuterar med oss om de nu bara vill justera i några villkor, säger Anita Granqvist, ordförande för Hyresgästföreningen i Sundbyberg.

Hon delar Förvaltarens bild av att förhandlare byts ut alltför frekvent.

– Det är ingen som är glad åt det, det är den stora olycka vi har. Det är jättesvårt att få förhandlare att stanna, det är ett tufft jobb, de slutar ofta inom ett till tre år. Men det är inget vi rår för, säger Anita Granqvist.

Vad uppsägningen innebär för föreningens arbete i Sundbyberg är oklart. Förvaltaren vill genomdriva totalrenoveringar i flera fastigheter, någon som Hyresgästföreningen ställer sig emot.

Anita Granqvist vet inte om beslutet försvagar föreningens arbete i Sundbyberg. Hon anser att det blivit allt frostigare stämning parterna emellan.

– Det har aldrig varit så här bråkigt, och det blir knappast bättre efter det här beskedet. Vi har inte fått veta vilka villkor de vill ändra på. Nu ligger bollen hos Förvaltaren, säger hon.