ANNONS

V-förslag: Ge omsorgstagare hedersbelöning – förvaltningen nekar

Stadshuset
Hedersbelöning sker i Blå hallen i Stockholms stadshus.
Farsta stadsdelsförvaltning ställer sig inte bakom Vänsterpartiets förslag om att personer med långvarig sysselsättning inom dagliga verksamhet ska få hedersbelöning, likt anställda i staden.
– Vi kan kosta på oss det i Stockholm, säger Alexandra Mattsson Åkerström (V).
ANNONS

Under hedersbelöningar firas personer som varit anställda inom Stockholm stad i 30 år, alternativt 25 år vid pension. Gåva och diplom delas ut under en middag i Blå hallen i stadshuset.

I en motion till Kommunfullmäktige föreslår Alexandra Mattsson Åkerström (V) från Farsta att personer som deltagit eller haft sysselsättning inom daglig verksamhet också ska tilldelas hedersbelöning.

Farsta stadsförvaltning ställer sig inte bakom

Farsta stadsdelsnämnd är en av de instanser som har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att granska förslaget och ge ett utlåtande. 

– Vi har gjort en grundlig undersökning och tycker att förslaget är behjärtansvärt men inte går att genomföra av flera anledningar, säger Michael Boström på Farsta stadsdelsförvaltning.

Förvaltningen anser att likställighetsprincipen, som innebär att alla omsorgstagare behandlas lika sätts ur spel då de tror att alla inte kommer att kunna delta i firandet.

De påpekar även att daglig verksamhet inte är en anställningsform. 

– Det kommer dessutom att vara väldigt resurskrävande att genomföra, i många fall. Vi har sett att det har varit svårt att genomföra på andra platser i landet. Vi föreslår att liknande evenemang istället genomförs ute på de dagliga verksamheterna, säger Michael Boström. 

”Fint sätt att visa uppskattning”

Sysselsättning inom daglig verksamhet ska likna arbetsmarknaden i den mån det går. Hedersbelöning hade därför varit ett fint sätt att visa uppskattning även för dem, menar Alexandra Mattsson Åkerström (V). 

Alexandra Mattsson Åkerström (V). Foto: Björn Dalin

– Det här görs i flera andra kommuner i landet. Enligt mina partikamrater i de områdena funkar det bra. Politiker får hedersbelöning och de är inte heller anställda inom Stockholm stad så jag ser inga problem med att personer med sysselsättning också får det, säger Alexandra Mattsson Åkerström (V).

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.