ANNONS

Förvaltningschefen: En fullständig tragedi

Flera gånger tog barnskötaren in flickorna på förskoletoaletten.
Flera gånger tog barnskötaren in flickorna på förskoletoaletten.
Kommunen visste ingenting om åtalet mot barnskötaren förrän han dömdes för sexuellt övergrepp nu i veckan.
– Det är en fullständig tragedi för barnen och familjerna, förskolan och personalen, säger förvaltningschef Lee Orberson.
ANNONS

Den drabbade förskolan är privat och tillhör skolföretaget Inspira. Kommunen har tillsynsfunktion, men enligt Lee Orberson, förvaltningschef för barn- och ungdomskontoret i Sollentuna, ansvarar förskolan själv för att säkerställa att rutiner finns i verksamheten som minimerar riskerna för pedofili.

Barnskötaren fick fyra års fängelsestraff för sexuella övergrepp mot två flickor.

– Vi visste ingenting om detta förrän domen kom i veckan. Vi har nu varit i kontakt med förskolan men vi har inte fått en förfrågan om stöd från kommunen. Vi hade helst sett att vi fått information i ett tidigare sked för att kunna bistå verksamheten om behov fanns, säger Lee Orberson, förvaltningschef på barn- och utbildningskontoret.

Kommunen kan bara ge råd och tips till fristående förskolor

Kommunen är tillsynsansvariga för de privata förskolorna och ser över verksamheternas kvalité en gång per år.

– Vi gjorde en tillsyn i verksamheten våren 2017. Men det är högst sannolikt att vi nu undersöker hur de kommer fortsätta arbetet kring den här typen av frågor, säger Lee Orberson.

Vad har kommunen för övergripande regler för att se till att sådant här inte sker?

– Förskolan ska vara fri från kränkning och trakasserier. Det innebär att bara känd personal ska öppna och stänga. Vi ska inte lämna barnen med okända vikarier. Samma med blöjbyten. Toaletterna är inga slutna rum, utan är bås med insyn längs golvet.

ANNONS

– Men det är verksamhetschefen som måste jobba med dessa frågor och göra bedömningar och vidta åtgärder. Och det är den fristående förskolans skyldighet att begära utdrag från belastningsregistret vid anställning.

Inte dömd tidigare

Barnskötaren som igår dömdes till fyra års fängelse för sexuellt övergrepp har inte dömts tidigare. Enligt läkarintyg lider han inte av någon allvarlig psykisk störning, men bedöms ha tankemässiga förvrängningar beträffande det som skett mellan honom och barnen.

Rätten bedömer att det finns risk för fortsatt brottslighet om han släpps fri. Han ska därför vara kvar i häkte tills domen vinner laga kraft i ansvarsdelen.

Mitt i har sökt både förskolechefen och Inspiras verksamhetschef för att kommentar om domen mot barnskötaren som kom på onsdagen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.