Förslag: Förvandla saluhallen till kallbadhus

Tengboms förslag för den tillfälliga saluhallen: Ett kallbadhus i Skanstull..
Tengboms förslag för den tillfälliga saluhallen: Ett kallbadhus i Skanstull..
..ett ungdomshus i närheten av Skärholmens köpcentrum..
..ett ungdomshus i närheten av Skärholmens köpcentrum..
..eller ett kulturcentrum mellan Rissne och Ursvik.
..eller ett kulturcentrum mellan Rissne och Ursvik.
Vad ska hända med Östermalms tillfälliga saluhall när huset monterats ned?
Den frågan ställer sig många.
Nu kommer arkitekten Tengbom med tre nya, spektakulära förslag.

Alla verkar ha en åsikt om vad som ska hända med Östermalms tillfälliga saluhall. Idrottshall, garage eller en ny saluhall är bara några av förslagen som tagits upp de senaste månaderna.

Nu presenterar Tengbom, arkitektbyrån bakom den tillfälliga saluhallen, tre nya idéer för husets framtid.

– Vi får frågor hela tiden om vad som kommer att hända med byggnaden. Alla vet att den inte ska stå där i all evighet och nu vill vi ta fram exempel på hur den kan bidra till samhället på nya sätt, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt för den tillfälliga saluhallen på Tengbom.

Ungdomshus eller kulturcentrum

Ett av förslagen är ett ungdomshus med placering intill Skärholmens köpcentrum. Fokus: fysisk aktivitet och unga tjejer.

– Det är en miljö som har stor attraktionskraft men som på många sätt saknar konstruktiva alternativ för ungdomar. Istället för att hänvisa unga personer till att hänga på ett shoppingcentrum skulle man kunna utnyttja byggnadens stora volym som en mer utvecklande  mötesplats, säger Mark Humphreys.

Arkitektbyrån har också skissat på ett förslag på ett kulturcentrum mellan Rissne och Ursvik i Sundbyberg. Enligt Tengbom kan kulturcentret bidra till att ”överbrygga den socioekonomiska dike som uppstått mellan områdena”.

Kallbadhus på Gullmarsplan

Det tredje förslaget är betydligt mer krävande, rent byggnadstekniskt. Ett kallbadhus i Årstaviken, nedanför Eriksdalshallen på Gullmarsplan.

”Ett kallbadhus knyta ihop Skanstull med Gullmarsplan och tillgängliggöra stadsrummet för människan, snarare än biltrafiken. Visionen förlänger inte bara badsäsongen utan också kopplingen stad – vatten”, skriver arkitektbyrån i en presentation. 

Än så länge är förslagen rent hypotetiska. Några bygglovsansökningar har inte lämnats in.

– Det måste inte bli exakt som vi föreslagit. Det är inte det viktigaste. Det vi vill göra är att kittla fantasin och visa på vilka möjligheter som finns om man vågar ha en vision. Det som behövs nu är modiga ledare, främst på politikersidan, för att kunna förvandla liknande visioner till verklighet, säger Mark Humphreys.