ANNONS

Förvarade 43 kilo cannabis i källare

Flera män i ett narkotika­nätverk i söderort dömdes nyligen i Stockholms tingsrätt. En 34-årig man fick drygt fem års fängelse för att ha förvarat 40 kilo cannabis i en källare i Farsta.
ANNONS

Sammanlagt åtalades åtta män, varav sex bor i söderort.

Flera av dem har nu fällts för grovt narkotikabrott, däribland en 34-årig man som dömts till fem års fängelse för innehav av 43 kilo cannabis i en källare i Farsta.

Det rör sig om en stor kartläggning mellan novem­ber förra året och april i år som ligger till grund för domen.

– Det vi har sett är att man haft kontakt med varandra och att man har transporterat narkotika mellan sig. Några har haft tillgång till en stor mängd ­narkotika, säger Paul Parsons vid Citypolisens narkotika­sektion.

I stort sett alla spaningsinsatser av nätverkets verksamhet har gjorts i söderort.

Exempelvis greps 34- åringen på en parkeringsplats i Årsta i samband med att han lyfte över en väska innehållande 12 kilo cannabis till en 59-årig man i nätverket.

Denne fälldes i domen för innehav och även för grovt vapen­brott då två gevär påträffades hos mannen i samband med en husrannsakan.

59-åringen dömdes till fängelse i två år och nio månader.

Vid en av spaningarna iakttogs en 50-åring komma cyklande vid Sockenplan för att sedan lämna över närmare två kilo cannabis till en 33-årig man .

ANNONS

Vid en senare husrannsakan påträffades en skarpladdad pistol, narkotika, två guldtackor och över fem miljoner kronor i kontanter hos 50-åringen.

Han dömdes till fängelse i tre år och två månader för grovt narkotikabrott och vapenbrott.

Beslaget av pengarna består då tingsrätten menar att de kan kopplas till brottslig verksamhet.

– Vi har konstaterat att de har haft möten. Man kan ha styrt upp logistiken på hur narkotikan skulle flyttas, säger Paul Parsons.

Sammantaget har över 70 kilo cannabis beslagtagits.

– Det här är en bit ovanför slutledet då narkotikan hamnar på gatan. Där säljer man kanske 3,5 gram och hanterar inte de här mängderna. Det är bra att det inte har kommit ut på gatan, cannabis är ofta en inkörsport till beroende bland unga, säger Paul Parsons.

Men det är inga rekordmängder som polisen har kommit över, menar Linda Selldén, chef vid narkotikasektionen.

– Tyvärr stöter vi på de här mängderna ibland, säger hon.

En 33-årig man som misstänktes vara en del i nätverket friades.

Åklagaren menade att han skulle ha dirigerat leveranserna genom olika lappar, men tingsrätten ansåg att bevisningen var för svag.

Det är bra att det inte har kommit ut på gatan, cannabis är ofta en inkörsport till beroende bland unga.Paul Parsons, polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.