Fotade i stället för att hjälpa till

Andreas Vessby flög ambulanshelikoptern som skulle hämta den saknade pojken vid Maltesholmsbadet. Nu vädjar han till allmänheten att väja för ambulanshelikoptern när den ska landa.
Andreas Vessby flög ambulanshelikoptern som skulle hämta den saknade pojken vid Maltesholmsbadet. Nu vädjar han till allmänheten att väja för ambulanshelikoptern när den ska landa.
När en 5-årig pojke saknades på Maltesholmsbadet flyttade inte badgästerna på sig för ambulanshelikoptern.

De var upptagna med att filma olyckan, ett fenomen som blivit vanligare.

Vid 17-tiden förra fredagen var ambulansflygaren Andreas Vessby på väg mot Maltesholmsbadet i Hässelby, där en 5-årig pojke saknades. På badplatsen försökte räddningspersonalen få de många badgästerna att göra plats för helikoptern. Men enligt polisen och räddningstjänsten var många upptagna med att filma olyckan.

– Jag cirkulerade ett varv i luften, sedan tänkte jag att nu struntar jag i att folk står kvar, det gäller ju ett barns liv. Sekunder kan ju vara avgörande, säger han.

Efter en halv minut dök han ner och vinddraget från rotorbladen tvingade folk att springa medan handdukar och picnic-korgar flög i luften.

Räddningstjänsten hade då fått upp pojken ur vattnet, men han dödförklarades senare på sjukhus.

Andreas Vessby, som inte tror att pojkens liv hängde på tiden som förlorades, berättar att detta inte var första gången stockholmare inte flyttat på sig.

– Skynda er från platsen när vi kommer. En onödigt sen landning kan ju leda till det allra värsta, stå inte och filma eller titta.

I första skedet efter olyckan vädjade även räddningspersonalen till vuxna på stranden att hjälpa till med att söka efter pojken.

– Vi förklarade att vi saknade ett barn. Men det var väldigt svårt att få kontakt med dem, säger räddningsledaren Bernt Lesley.

Filmade folk?

– Visst gjorde de det.

Vittnen som filmar olyckor har enligt de Stockholmspoliser som Lokaltidningen Mitt i pratat med blivit ett allt allvarligare problem.

– Man kränker utsatta människor och så kan det ju hindra insatser när folk står i vägen. Det första man borde tänka på är att hjälpa till, säger Johan Säfström, gruppchef vid Södermalmspolisen.

Han och kollegerna har varit med om flera skräckexempel, som bilister som släpper ratten för att fota trafikolyckor.

En händelse i vintras har etsat sig fast i Johan Säfströms minne. En kvinna hoppade från Fjällgatan ner på Stadsgårds­leden. När Johan Säfströms sprang fram, såg han hur personer vid muren började ta bilder av den döda kvinnan.

– Det var oerhört respektlöst.

När en lastbilsförare dog i en olycka på E4 vid Kungens kurva förra sommaren skyndade folk ut ur sina bilar. Men inte för att hjälpa, utan för att filma. Polisen fick mota bort dem för att komma fram.

Är Stockholm extra utsatt för filmande vittnen?

– Ja det är klart, här händer ju mest och många rör sig här. Det är lite av ett storstadsfenomen.

Fakta

Så ska du agera vid en olycka

1. Ta reda på vad som har hänt.

2. Larma 112.

3. Rädda dem som är i fara och varna andra för fara.

4. Håll skadade under uppsikt under väntan på professionell hjälp.

5. Förmedla vad som har hänt till räddningspersonalen som kommer.

Källa: Röda korset