Fotade skyddsobjekt – en häktad

Här slår den nationella insatsstyrkan till mot en lägenhet i Vällingby.
Här slår den nationella insatsstyrkan till mot en lägenhet i Vällingby.
En av de två män som greps av insatsstyrkan i Vällingby förra veckan sitter häktad. Den andre har släppts på fri fot, men är forfarande misstänkt enligt den lägre misstankegraden.

I onsdags slog nationella insatsstyrkan till mot en lägenhet i ett höghus i Vällingby. Enligt vittnen hissade poliser ner sig från taket på byggnaden till en våning en bit ner där de tog sig in genom ett fönster. Två män greps i samband med insatsen, misstänkta för grovt olaga intrång och för att ha spridit bilder på skyddsobjekt på nätet.

En av männen släpptes på fri fot i fredags. Den andre sitter fortfarande i häktet.

– Tingsrätten fann inte sannolika skäl för den man som släpptes, men bevisläget är starkare mot den man som häktades, säger Eva Marie Häggkvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, som i övrigt inte kan uttala sig mer om den pågående utredningen.

– Men vi fortsätter utredningen av båda männen, även om den ena släppts på fri fot, säger Eva Marie Häggkvist.

Enligt Dagens Nyheter ska männen har varit volontärer på en förening som hjälper skadade djur, där de bland hjälpt till med att fota de omhändertagna djuren. Uppgifterna bekräftas dock inte av säkerhetspolisen.

– Det är inget som vi har gått ut med eller skulle gå ut med, så jag kan varken bekräfta eller dementera de uppgifterna, säger Nina Odermalm Schei, presschef på säkerhetspolisen.

Senast den 20 juli ska åtal vara väckt mot den man som nu sitter häktad. Annars släpps även han på fri fot.

Fakta

Skyddsobjekt

Ett skyddsobjekt har enligt skyddslagen ett förstärkt skydd mot sabotage, terroristbrott, spioneri och röjande av hemliga uppgifter.

Det kan handla om byggnader som är avsedda att leda statlig eller kommunal verksamhet där uppgifter finns som inte får hamna i orätta händer.

Riksdagen, statsministerns och statschefens bostäder är några exempel på skyddsobjekt

Källa: Säkerhetspolisen