Malin fotade Sveriges bästa sportbild

Sveriges bästa sportbild 2017.
Sveriges bästa sportbild 2017.
Malin Jochumsen, Frilansfotograf Danderyd.
Malin Jochumsen, Frilansfotograf Danderyd.
Danderydsbon Malin Jochumsens bild på SDE:s fysträning blev Sveriges bästa sportbild.
– Det var nog lika otippat för mig som för det flesta andra, säger hon.

Den mest prestigefyllda fototävlingen i Sverige, Årets bild som arrangeras av Pressfotografernas Klubb (PFK) sedan 1942, är avgjord. Årets sportbild togs av Malin Jochumsen som är verksam i Danderyd. Hennes bild på en fysträning i hällregn med SDE Hockeys U16-lag var den som tävlingsjuryn gillade mest.

– Det var nog lika otippat för mig som för det flesta andra. Det här priset är det finaste erkännande man kan få och för mig som är frilansare är det extra kul. Sedan är det kul att en bild som inte är från en VM-final eller en puck i Henrik Lundqvists plockhandske vinner. Sådana bilder har alla redan sett, säger Malin Jochumsen.

Jag älskar att fota i skitväder

Under flera år har Malin fotograferat sonens träningar och matcher i ur och skur. Och hon själv tycker att de bästa bilderna blir till i sämre väderförhållanden.

– Jag älskar att fota i skitväder, bilderna blir visuellt tilltalande. Samtidigt hade denna bild antagligen inte alls ha blivit lika bra om det hade de varit sol. Bilden är ganska okonstlat och visar vardagslivet och vilken hängivenhet de här killarna lägger ner. Det är så oglamouröst som det kan bli.

Berättelse till betraktaren

En del av det oglamourösa lyfte även juryn fram i sin motivering. ”Långt borta från idrottens rampljus pågår ett slit för att själv en gång nå dit, som nästa generations stora stjärna”, lyder motiveringen till vinnarbilden. Malin anser att bilder blir mer spännande om man lämnar vissa saker ute.

– När jag tar bilder vill jag att det ska finnas en sorts värdighet och en värme i bilden. En liten berättelse som inte är färdig utan kan mer ge en hint istället för att visa för mycket. Jag lämnar gärna något åt betraktaren att spinna vidare på och bilderna kan ge den som tittar cred för sin egen fantasi.

Hård press på ungdomar

Utöver att fotografera lägger Malin nästan all sin fritid i idrottshallar då båda hennes barn sportar, dottern med basket och sonen i SDE Hockey.

– Hockeykillarna lägger mycket av sin fritid till sporten trots hög press från skolan. De går i nian nu och ska klara av sina slutbetyg. Samtidigt går nästan tre timmar per kväll åt till träningen. För min del blir det nästan samma sak. Som idrottsförälder blir man nästan ofrivilligt nykterist, varje helg står man i en gympasal eller ishall.

Vunnit tidigare

Kameran är med hela tiden och Malin har tidigare gjort två fotoböcker till hockeylaget. Hon hade också två bilder från lagets träning med i fotoboken ”Last night in Sweden” som kom efter Donald Trumps något klantiga uttryck om att en terrorattack skulle ägt rum i Sverige. För fyra år sedan vann hon den globala fototävlingen Metro Photo Challenge vilket också är en stor merit för henne.

Trots att Årets Bild har funnits sedan 1940-talet har den under de senaste åren vuxit sig till rekordnivåer vad gäller antalet tävlingsbilder och fotografer.

Fakta

Malin Jochumsen

Namn: Malin Jochumsen.
Ålder: 46 år.
Bor: Djursholm, Danderyd.
Yrke: Frilansfotograf.
Familj: Två barn som är femton och elva år.
Intressen: Förutom fotografi så tycker jag om matlagning.

Malin började fotografera analogt i slutet av 90-talet och övergick till att fotografera digitalt 2004.

I kameraväskan:

Nikon D700
Nikon D2x
Nikkor 24-70mm/2.8 ED
Nikkor 17-35mm/2.8 ED
Nikkor 80-200mm/2.8 ED
Leica X1

Malin Jochumsen Foto: Magnus Fröderberg