Fotboll i stället för busliv

Fotboll är bättre än knark och bråk, tänkte 23-åriga Mustafa Yildiz.

Så han startade fotbollslaget FC Malmvägen för kvarterets sysslolösa ungdomar.

På några månader har laget växt från fem till tjugo spelare.

Den distinkta lukten av svett slår emot besökaren när dörren till den lilla sporthallen öppnas. Två våningar under jord spelar några ungdomar boll. Gummisulorna gnisslar mot golvet och det smäller i väggen när en volleyspark missar mål.

Sedan oktober har FC Malmvägen träffats för att träna fotboll två gånger i veckan. Från början var de bara några stycken grabbar, men intresset visade sig vara stort och nu dyker det ofta upp 15-20 personer på träningarna.

En av dem som varit med nästan från starten är 12-åriga Emre Tekmil.

– Jag gillar sporten och har spelat fotboll sedan jag var liten. Att spela och träna är det roligaste som finns för mig, säger han.

Spindeln i nätet heter Mustafa Yildiz. Det var han som kom på idén, startade laget och nu tränar killarna.

– Jag har bott här i hela mitt liv, så jag ser och hör hur ungdomar umgås i vissa kretsar eller hamnar i vissa grupper. Genom fotbollen vill jag hålla dem borta från missbruk och kriminalitet, säger han.

Mustafa Yildiz har själv spelat fotboll och eftersom han pluggat barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet föll det sig ganska naturligt att starta laget.

– Det är mycket fönsterrutor som går sönder. Vad betyder det? Att ungdomar är dumma i huvudet? Nej, de är rastlösa och behöver något att göra, säger han.

Träningarna är förlagda på kvällstid och Mustafa Yildiz kör hårda pass med spelarna. Allt för att de ska vara så trötta att de går direkt hem och lägger sig när fotbollen är slut.

– Att försöka dra ur vuxna ur kriminalitet är tufft. Då är det bättre att försöka förhindra problemen redan innan ungdomarna hamnat där, säger Mustafa Yildiz.

Det är inte bara fotboll som gäller. Killarna har till exempel varit och simmat och gymmat tillsammans. Planer finns också på att bowla eller köra gokart. Och alla är välkomna.

– Fotbollsklubbarna prioriterar de bästa spelarna, men här är alla lika mycket värda. Det är inte så att de som är yngre får sitta på bänken, säger Mustafa Yildiz.

Framtiden ser ljus ut. Det finns egentligen bara ett problem: Hallen på Malmvägen är för liten. Mustafa Yildiz hoppas att få tillgång till en annan lokal så småningom.

– Jag gör så gott jag kan. Så länge ungdomarna är glada är jag lycklig. Jag hoppas att det i framtiden kommer att se lika grönt ut som det gör nu. Jag är glad så länge vi kan komma ut, spela och träffas.

Sharmarke Bulhan, till vänster, laddar för ännu ett träningspass med sina kompisar.foto: andreas dienert

Mustafa Yildiz leder ungdomarna.

Så länge ungdomarna är glada är jag lycklig.Mustafa Yildiz,