ANNONS

Fotboll och Youtubestjärnor ska locka till läsning

"I dag spelar vi Monopol, det är kul", säger Hussein Namdar. Han är här med sina syskon Zeinab och Fatima, och kompisen Fares El Abidou (längst bak). Ett perfekt ställe att gå till efter skolan, tycker de.
"I dag spelar vi Monopol, det är kul", säger Hussein Namdar. Han är här med sina syskon Zeinab och Fatima, och kompisen Fares El Abidou (längst bak). Ett perfekt ställe att gå till efter skolan, tycker de.
Elvis Baffo, 8, spelar Stress med Jenny Granberg, bibliotekarie. Roligt, tycker de båda.
Elvis Baffo, 8, spelar Stress med Jenny Granberg, bibliotekarie. Roligt, tycker de båda.
Zohre Mirzaee är ofta i biblioteket med sin 4-årige son Roham. "Han älskar böcker och kan inte sova utan dem. I går kväll läste jag fem böcker men han ville ändå höra mer", berättar Zohre.
Zohre Mirzaee är ofta i biblioteket med sin 4-årige son Roham. "Han älskar böcker och kan inte sova utan dem. I går kväll läste jag fem böcker men han ville ändå höra mer", berättar Zohre.
Bokcirklar och skrivarkurser, men också fotboll och Youtubestjärnor. På nya barn- ungdomsbiblioteket i Bredäng har bibliotekarierna många grepp för att locka unga att läsa.
ANNONS

Tidig eftermiddag på Punkt127, det nya barn- och ungdomsbiblioteket i Bredäng centrum. Vid utlåningsdesken hjälper en lärare en grupp nyanlända elever från Bredängsskolan att låna lättlästa böcker på svenska. Strax intill spelar några småkillar dataspel och vid ett av borden har syskonen Namdar just slagit sig ner med ett Monopol.

Hussein, 12, Zeinab, 10, och Fatima, 8, älskar att vara här.

– Vi har just slutat skolan. Då brukar vi komma hit. Vi läser läxor, det är jättebra personal här som kan hjälpa. Och så sitter lite vid datorerna, pysslar och spelar spel, berättar Zeinab.

– Det är lugnt här, man kan prata med folk. Det är inte en massa skrik, fyller Hussein i och får medhåll av jämnåriga kompisen Fares El Abidou.

– Skriv att det här är ett bra ungdomsställe att hänga på efter skolan! Vi är här flera dagar i veckan.

Det har gått en dryg månad sedan Punkt127 öppnade. För de tre bibliotekarierna och två biblioteksassistenterna, som alla är nya här, har det varit en intensiv tid. De har ägnat mycket tid åt att skapa kontakter med de unga, och lyssna på deras önskemål.

– Många kommer hit varje dag, både på rasten, efter skolan och innan de ska vidare till idrottsaktiviteter eller kulturskolan. Det gör att det gått över förväntan snabbt att lära känna dem, säger bibliotekarien Maria Lorentzon.

Hon och kollegan Jenny Granberg kommer båda från ungdomsbiblioteket PunktMedis på Medborgarplatsen i Södermalm. Det stängde i våras, när byggnaden skulle börja renoveras. Det var inför den stängningen som Stockholms stadsbibliotek började leta efter andra lokaler.

Valet föll på Bredängs bibliotek. Orsaken var att lokalerna var lämpliga och att vuxna i området har relativt nära till ett annat bibliotek (i Skärholmen). Dessutom passade valet in i viljan att söka upp nya målgrupper.

ANNONS

Den största skillnaden mellan PunktMedis och Punkt127 är att de fått tätare kontakt med besökarna, tycker bibliotekarierna.

– Där var det ett jättestort flöde av människor per dag. De vardagliga kontakterna blev därför ytligare. Här har vi redan fått täta kontakter, säger Jenny Granberg.

Hon är en bokälskare av stora mått. Däremot tror hon inte på metoden att ”trycka ner böcker i halsen” på unga som har ett motstånd mot att läsa. I stället jobbar personalen brett.

– Vi frågar dem vad de önskar. Många vill ha hit Youtubestjärnor, som Clara Henry och Therése Lindgren, till föreläsningar så nu jobbar vi för det. Flera av Youtube-stjärnorna har skrivit böcker så det blir ett sätt att inspirera till läsning, säger Jenny Granberg.

Bibliotekarien Eli Khuri ska i stället locka till läsning via fotboll. I dag, den 8 november, startar han en fotbollsturnering i Bredängshallen för elever i årskurs 7–9 i Bredängsskolan.

– Många är jätteintresserade av fotboll så det är ett bra sätt att nå dem. Vi ska ha eftersnack och då kan man introducera läsning, till exempel böcker om fotbollstaktik eller biografier skrivna av fotbollsspelare, säger han.

Annat som startar i november är mer traditionellt: skrivarkurser, bokcirklar och läxhjälp. För de mindre barnen finns sagoläsning, film och teater.

Bredängs bibliotek har en bitvis stormig historia. Två gånger har man tvingats stänga, på grund av stökiga ungdomsgäng. Senast var våren 2016. Den nya personalen känner väl till detta, men har själva inte märkt av några tendenser till bråk.

– Kanske var det fler konflikter här förut, när det var fokus på alla målgrupper. Vuxna och unga skulle samsas här och hade kanske olika åsikter om hur det skulle vara, säger Maria Lorentzon.

En som älskar bibblan är 8-årige Elvis Baffo. I dag spelar han datorspel med sina kompisar men han gillar också att låna böcker. Entusiastiskt visar han upp en av sina favoritböcker, ”Amuelett, det sista rådet”.

– Det är en hel bokserie som handlar om en flicka som fick ett halsband och blev väktare. Jag gillar läskiga böcker, berättar han.
Och så har han redan hunnit bli kompis med personalen. När han och Jenny Granberg slår sig ner för att spela Stress en stund har de roligt båda två.

Bibliotekarierna i Bredäng glädjer sig åt att Punkt127 blir kvar även efter att PunktMedis öppnat igen sommaren 2019. Jenny Granberg håller tummarna för att detta bara är början:

– Hoppet är att det här ska knoppa av sig till fler ungdomsbibliotek runt om i Stockholm.

 

 

Boktips för hög- och mellanstadiet

Bibliotekarien Jenny Granbergs boktips högstadieungdomar:

boktips

”En planet i mitt huvud” av Sally Gardner.

En dystopi, som äger rum i förfluten tid: 1956. Romanen utspelar sig i en värld där Hitler vunnit andra världskriget. Spännande och tänkvärd.

”Jag ger dig solen” av Jandy Nelson.

Ett syskondama om kärlek och mörka hemligheter. Tvillingarna Jude och Noah försöker hitta tillbaka till varandra sedan deras mamma har dött.

 

Tips från barn i biblioteket, om böcker för mellanstadiet:

boktips

”I skuggan av blå jungfrun” av Anna-Karin Andersson.
En mystisk och fantasifull roman, med en spökhistoria som väver samma tre flickors liv över seklerna.

”Habib, tre gånger guld” av Doglas Foley.

Habib är kär i Paris, men efter ett missförstånd är det slut. Habib lyckas bara glömma sina känslor när han spelar fotboll. Hur ska han vinna tillbaka Paris?

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.