ANNONS

Fotbollen och kvinnojouren går ihop mot våldet

Idrottsklubbar har en bra plattform för att motverka våld och prata med barn om värderingar, menar Markus Karlsson, klubbchef.
Idrottsklubbar har en bra plattform för att motverka våld och prata med barn om värderingar, menar Markus Karlsson, klubbchef.
Fotbollsklubben IFK Lidingö FK och Kvinnojouren Kerstin inleder ett samarbete de själva beskriver som unikt.
– Genom idrotten kan man nå många som man annars inte skulle få kontakt med, säger Katties Brunberg, kvinnojouren.
ANNONS

Genom en utbildningssatsning hoppas fotbollsklubben IFK Lidingö FK och Kvinnojouren Kerstin förebygga fysiskt och psykiskt våld i nära relationer.

Satsningen riktar sig både till barn, ungdomar, ledare och andra vuxna i klubben.

– När vi börjar prata om värderingar och gränssättning, ger vi barnen ett nytt perspektiv på det som kanske händer hemma, säger Katties Brunberg, Kvinnojouren Kerstin på Lidingö.

Vill nå familjerna

Enligt en undersökning som Lidingö stad gjort för några år sedan låg Lidingö högre än riksgenomsnittet när det gäller kvinnor som utsatts för våld i nära relation. När kvinnorna drabbas drabbas även barnen, menar Katties Brunberg.

– Vi måste prata med barnen och få dem att förstå att fysiskt och psykiskt våld alltid är fel, säger hon i ett pressmeddelande.

Jourens tanke är att genom idrotten nå människor de annars inte kommer i kontakt med. I förlängningen hoppas de också att nå familjerna.

Fotbollsklubben har egen barnombudsman

Syftet är förutom att förebygga våld i nära relationer också att komma åt och diskutera kränkningar på nätet, attityd i omklädningsrummet, på planen och på läktaren.

Nu börjar kampanjen mot våld i nära relationer

ANNONS

Forbollsklubben tar frågan om våld i vardagen på stort allvar. Förutom samarbetet med kvinnojouren har klubben tillsatt en egen barnombudsman.

– Som en engagerad fotbollsklubb kan vi bidra till att motverka våld och jag hoppas att andra idrottsklubbar följer vårt exempel. Det är dags att allmänheten får upp ögonen för vilka problem som finns, säger Markus Karlsson, klubbchef i IFK Lidingö FK.

Föreläsning och samtal

Fotbollsklubben och kvinnojouren ordnar flera olika aktiviteter på det aktuella temat.

30 januari föreläser Peter Rung  från föreningen Huskurage för klubbens ledare och tränare om normer och värderingar.

Klubben jobbar även med Locker Room Talk och den nybildade föreningen Project Game Changers som gör en omfattande samtalsserie med klubben 12- och 13-åringar om attityder och värderingar.

 

ANNONS