Fotbollen skramlar för våldsutsatta barn

Tjejjouren, kvinnojouren och fotbollsklubben skramlar för semester åt våldsutsatta barn.
Tjejjouren, kvinnojouren och fotbollsklubben skramlar för semester åt våldsutsatta barn.
klubbchef sollentuna FK
Mikael Thorstensson är klubbchef i Sollentuna FK.
Barn som badar på en strand, arkivbild.
Barn som badar på en strand, arkivbild.
Sollentuna kvinnojour, Tjejjouren Indra och Sollentunas fotbollsklubb har inlett ett samarbete för att ordna en sommarresa för familjer på kvinnojourens skyddade boende.

När Vuokko Erman tillträdde som verksamhetschef på Sollentuna kvinnojour bestämde hon sig för att upprätta ett samarbete med fotbullsklubben i kommunen.

– För kvinnojouren i Sollentuna var det nytt men när jag varit engagerad i en kvinnojour i en annan stad hade vi ett väldigt givande samarbete med den lokala hockeyklubben. Det är är ett jättebra sätt att synliggöra frågorna om våld i samhället, säger Vuokko Erman, verksamhetschef på Sollentuna kvinnojour.

Vuokko tog kontakt med Sollentuna FK och klubbchef Mikael Thorstensson var på direkt.

– Han har varit helt fantastisk. Han har tidigare haft kontakt med kvinnojouren så det var lätt att sätta igång.

Nu har fotbullsklubben, Sollentuna kvinnojour och Indra Tjejjour i Sollentuna startat en insamling för att kvinnor och barn på skyddade boenden ska få åka på en mini semester på somamren.

– Vi brukar ordna en utflykt med hjälp av privata donationer för familjerna men bara över dagen. Tanken är att vi ska kunna ha en tvådagarsutflykt med övernattning i år.

Att orda utflykter för familjerna är viktigt menar Voukko eftersom fattigdom oftast är en av konsekvenserna av våld i nära relationer.

– När kvinnorna måste flytta till skyddade boenden kanske de inte kan fortsätta jobba på sin gamla arbetsplats vilket gör de beroende av socialbidrag. Även när de flyttar från våra boenden kan de inte vistas i den gamla kommunen och kan inte heller återgå till arbetet. En del blir också skuldsatta i en destruktiv relation då våldsutövaren vet att om hon har betalningsanmärkningar kan hon inte få hyreskontakt.

En annan svårighet för de våldsutsatta familjerna är att det av säkerhetsskäl kan vara svårt att åka på utflykter och semestrar.

– De kanske inte kan vistas överallt i samhället för att våldsutövaren kan finnas där. För barnen kan det vara svårt att umgås med andra barn för de måste hela tiden tänka på att säga för mycket. Inte säga var de fick i skolan innan eller var de har bott.

Att åka på utflykt med andra familjer i liknande situationer kan därför vara väldigt avkopplande, eftersom de inte behöver vara försiktiga.

– Det är också väldigt viktigt för läkningsprocessen att komma tillbaka till vardagliga situationer, att känna att man gör helt vanliga saker som att ta det lugnt. Att kunna berätta om en sommaraktivitet i skolan som andra barn kan göra är viktigt för dessa barns självkänsla, säger Vuokko Erman.

Fakta

Insamlingen "Vi är Sollentuna"

Pågår: till 10 juni. Avslutas med två matcher på Sollentunavallen då publiken istället för att köpa biljetter får swisha till kvinnojouren.

Mål: Att ordna en utflykt för kvinnor och barn på skyddade boenden samt att bekosta möbler till två nya skyddslägenheter.

Läs mer: www.viarsollentuna.se och www.sollentunakvinnojour.se