ANNONS

Fotbollsfirmorna rekryterar fler unga huliganer

Åtminstone 700 personer i Stockholm är kontinuerligt engagerade i de stora fotbollslagens firmor. De anser att fotboll och våld hör ihop, enligt Fredrik Gårdare, kommissarie.
Åtminstone 700 personer i Stockholm är kontinuerligt engagerade i de stora fotbollslagens firmor. De anser att fotboll och våld hör ihop, enligt Fredrik Gårdare, kommissarie.
Cirka 700 personer är kontinuerligt engagerade i den våldsamma huligan­kulturen i Stockholm, enligt polisen.

– Männen i firmorna tycker att fotboll och våld hör ihop. De unga som dras med riskerar att förstöra sina liv, säger kommissarie Fredrik Gårdare.
ANNONS

Enligt Fredrik Gårdare finns tydliga likheter mellan fotbollsfirmorna och vanliga kriminella gäng.

– Det är samma typ av normer och regler, och i grunden samma sökande efter gemenskap, säger han.

Och Gårdare vet vad han talar om. Som polis har han arbetat mot den organiserade brottsligheten i över 20 år. Han var med under det nordiska mc-kriget, bildade sedan Fittjakommissionen (dagens SGI, särskild gänginsats) i slutet av 1990-talet och är i dag chef för Stockholmspolisens särskilda insats mot fotbollsfirmorna.

Enligt honom finns det i dag en kärna på cirka 250 personer som agerar som ledare inom huligankulturen i Stockholm. Runt dem finns betydligt fler aktiva, och ännu fler nyfikna.

– Omkring 700 personer är kontinuerligt engagerade i firmamiljön, deltar i våld och slagsmål, och ytterligare flera hundra visar intresse och nyfikenhet, säger han.

Att intresset för firmamiljöerna ökar bland unga i Stockholm tror Fredrik Gårdare delvis beror på ett stort fokus på fotboll över huvud taget i stan.

– Sedan ett och ett halvt år har vi tre lag i allsvenskan och intresset kring fotbollen är väldigt stort. De unga som redan är i riskzonen kan dras in av de äldre i firmorna eller deras undergrupperingar.

Att vända den utvecklingen är viktigt, förklarar Fredrik Gårdare. Liberalerna vill nu ta krafttag för att se till att inte fler unga ansluter sig till ”firmorna”.

– Vi har fått oroväckande indikationer på att rekryteringen ökar igen, säger Daniele Fava (L), ledamot i idrottsnämnden.

ANNONS

Stockholm har i många år arbetat förebyggande i form av Program Supporter där ett nätverk av fältassistenter och andra ungdomsarbetare bland annat är på plats vid derbyn och andra högriskmatcher.

Men arbetet behöver intensifieras och få en tydligare struktur, tycker Daniele Fava som på senaste mötet i idrottsnämnden lade ett förslag om att budgeten ska ut­ökas från dagens 150 000 kronor till 500 000 kronor per år.

– Frågar vi folk i klackarna så är det få som känner till att Program Supporter finns. Med mer pengar och tydligare mål kan det långsiktiga arbetet förstärkas. Det är väldigt viktigt att få stopp på nyrekryteringen till den destruktiva supporterkulturen. De som är inne i den tycker att de jobbar för sin förening på ett bra sätt, men det tycker inte vi.

En derbymatch kostar samhället och de inblandade klubbarna drygt en miljon kronor för polisbevakning och matchvärdar. Dessutom, påpekar Daniele Fava, har det idrottsrelaterade våldet spridit sig långt utanför själva evenemangen.

– Det är inte ovanligt att klubbarnas firmor stämmer träff för att slåss helt oberoende av om det är match eller inte, säger han.

På så sätt, då firmorna utvecklas till en livsstil, blir de en rekryteringsbas för annan kriminalitet och drogmissbruk, varnar Daniele Fava.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.