Fotbollsfrossa för lediga barn

Barnen har lov men föräldrarna jobbar. Många löser sommalovspusslet med dagläger.

– Vi är ett alternativ till fritids, säger Ola Wasslund, församlingspedagog.

När fritids känns trist på sommarlovet och föräldrarna inte vill komma hem till hålögda barn som spelat tv-spel inne hela dagen är dagläger ett alternativ.

I Vallentuna finns flera populära föreningsdrivna dagläger för barn i låg- och mellanstadieåldrarna.

Svenska kyrkan i Vallentuna har utökat antalet platser på grund av det stora intresset för verksamheten.

– Det har varit hårt tryck och vi har fortfarande folk på kö, säger Ola Wasslund, församlingspedagog.

30 barn mellan 8 och 13 år deltog i lägret förra veckan. Men tio-tal sökande fick inte plats. De som deltog fick paddla i Vallentunasjön, bada och jobba kreativt. Dessutom hölls andakter, eftersom lägret har en kyrklig profil.

– Det är ett alternativ till fritids. Det är många som vill slippa skolmiljön när sommarlovet har börjat, säger Ola Wasslund.

Även idrottsföreningar i kommunen håller dagläger. Showdansskolan Flex erbjuder sommarlovskurser med olika svårighetsgrad för dansare mellan 7 och 16 år.

Fotbollen har dock lockat flest sommarlovslediga. 260 barn mellan 6 och 13 år frossar i fotboll på landslagets fotbollskola som arrangeras både på Vallentuna IP av Vallentuna BK och i Kårsta av Goif Kåre. 225 respektive 35 barn deltar på de båda orterna.

– Fotboll är något som många tycker är så otroligt kul. Då är det enkelt för föräldrarna att sätta dem i fotbollsläger, säger Sandro Mattsson Ferrarello.

Men även för sommarlovslediga över 13 år finns saker att göra. Personal från fritidsgårdarna har flyttat ut till paviljongen på Kvarnbadet. Här hölls också förra veckan ett dagläger för sommarlovsfirare från 13 år.

– Tillsammans med föreningslivet tycker jag att vi har ett ganska bra utbud, säger Mats Lennerthson, chef på Fritidsförvaltningen, Vallentuna kommun.

I Vallentuna fanns det i november 3 944 barn mellan 6 och 15 år, enligt statistiska centralbyrån.