Fotbollsklubbar tar ansvar för unga

Nattfotboll Grimsta
Brommapojkarna anordnar nattfotboll i Grimsta varje lördag.
Nattfotboll Grimsta
Brommapojkarna anordnar nattfotboll i Grimsta varje lördag.
Nattfotboll Grimsta
Brommapojkarna anordnar nattfotboll i Grimsta varje lördag.
Den nystartade nattfotbollen på Grimsta IP har hittills lockat ett 70-tal barn och ungdomar till fotbollstältet varje lördag.
Brommapojkarna är en av flera fotbollsklubbar i västerort som tar ett socialt ansvar.
– Vi vill göra det här till ett bra ställe för ungdomar att hänga på, säger Henrik Nilsson, klubbdirektör för BP.

Det var i början av september som Brommapojkarna anordnade den första nattfotbollen i tältet på Grimsta IP. Spontanfotbollen är öppen för alla, men riktar in sig på ungdomar och unga vuxna mellan 12 och 25 år.

– Det har varit jättehärlig stämning. De har sprungit och tjoat och tjimmat, säger Henrik Nilsson, klubbdirektör för Brommapojkarna.
En majoritet av deltagarna spelar inte klubbfotboll. Åtminstone inte i BP.

– Jag såg två killar i BP-shorts första lördagen men jag är osäker på om det var någon av våra spelare. Vem som helst kan ju gå in på sportaffärerna och köpa våra kläder, säger Henrik Nilsson.

Syftet att är att ordna en meningsfull fritidssysselsättning för ungdomarna i Hässelby-Vällingby.

”I stället för att gå och sätta sig på Hässelby torg eller i Vällingby Centrum kan de komma hit och ha roligt med sina kompisar i tre timmar.”

– Vi vill göra det här till ett bra ställe för ungdomar att hänga på. Vi hoppas att färre ungdomar hänger på stan och stökar. I stället för att gå och sätta sig på Hässelby torg eller i Vällingby Centrum kan de komma hit och ha roligt med sina kompisar i tre timmar, Henrik Nilsson.

Nattfotbollen anordnas i samarbete med 2nd Chance, Good Sports, Vällingby City och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Men Brommapojkarna är inte den enda sportklubben i västerort som tar ett socialt ansvar. I Järva finns en rad klubben som jobbar aktivt med de frågorna. FC Tensta har knappt funnits i ett år, men flera på orten känner redan till laget, som under förra säsongen spelade sig upp till division sex utan en enda förlust. Det är också ett lag som vill något mer. Tillsammans med bland andra ABF har de engagerat sig i läxläsning. De har också startat ett damlag och har planer på nattfotboll. Även FC Tensta samarbetar med föreningen 2nd Chance, som har syftet att underlätta för personer med kriminell bakgrund att hitta vägar in i samhället.

– Dynamiken i området förändras genom fotbollen. Man får en roll och känner sig inkluderad. Det höjer folks känsla av tillhörighet, säger Tomas Amanuel, ordförande i styrelsen för FC Tensta.

Erik Niva, fotbollsjournalist och expertkommentator, har skrivit flera böcker om hur fotbollen kan påverka samhället. Han är positiv till fotbollsföreningarnas engagemang.

– Det är fantastisk, glädjande och välgenomtänkt. För redan i grunden har fotbollen en unik samhällsposition. Det finns inte många andra samhällsinstitutioner med den dragningskraften som fotbollen har. Kan man då nyttja den dragningskraften och lyfta den till en högre nivå så kan man nå långt.

Han tror att det betyder mycket för både förorter och ungdomarna.

– Man får en känsla av sammanhang och erfarenhet av föreningsliv. Mer abstrakt betyder det stärkt självkänsla och framtidhopp, säger Erik Niva.

Fakta

Fler västerortsklubbar som tar socialt ansvar

Tensta City IF: Arbetar med läxläsning och arrangerar fotbollscuper tillsammans med bostadsbolag och har arbetat med säkerhet och skötsel under Tensta marknad. Flera killar i laget är eller har varit inskrivna i projektet sociala insatsgrupper, som ska motverka kriminell rekrytering och underlätta avhopp från kriminella nätverk.

Rinkeby united: Klubben startade för att ge unga något annat att göra än att hänga i centrum. De fick draghjälp av fotbollsspelaren Martin Mutumba, som spelat i AIK och är uppvuxen i Rinkeby.

Kista Galaxy: Startades med samma syfte som Rinkeby united och fick draghjälp från de kända fotbollsspelarna Henok Goitom och Bojan Djordjic.