Fotbollsklubbar i kläm när upprustning försenas

Så här har Ängby IP sett ut den senaste tiden. Nu lovar staden att det nya konstgräset ska vara lagt senast den 23 september.
Så här har Ängby IP sett ut den senaste tiden. Nu lovar staden att det nya konstgräset ska vara lagt senast den 23 september.
Bytet av konstgräs på Ängby IP skulle ha varit klart till skolstarten men har blivit sex veckor försenat.

– Det känns helt galet, säger Thomas Björkman, föreningsutvecklare på Ängby IF.

Ängby IF har lag med ungefär 1 000 fotbollsspelare från knattar och uppåt. Deras stora träningsanläggning är Ängby IP och där skulle nytt konstgräs läggas ut i somras. Stockholms stad meddelade att arbetet skulle vara klart till mitten av augusti. Arbetet har fördröjts och det senaste beskedet är att planen går att använda den 23 september.

– Under sex veckor av vår mest intensiva träningsperiod går planen inte att använda. Det känns helt galet, säger Thomas Björkman.

Som alternativ har idrottsförvaltningen erbjudit klubben tider på Olovslund BP. Ängby IF har också tryckt ihop sina lag på två sjumannaplaner vid Ängby IP som inte berörs av renoveringen.

– Det är trångt. De ersättningstider som vi har fått räcker inte till. Nästan alla lag har fått dra ned på träningspassen, säger Thomas Björkman.

Även Åkeshovs BP skulle i somras ha fått nytt konstgräs. Det arbetet har också försenats och väntas stå klart till den 16 september.

Åkeshovs BP används i första hand av Brommapojkarna och Nockebyhovs IF. Calle Halfvarsson är ungdomskonsulent på BP.

– Vi brukar träna varje vardagskväll i veckan på Åkeshovs BP. Den planen brukar vi dela upp för sex lag åt gången. Under planomläggningen är det ganska många lag som inte kan träna som planerat, säger Calle Halfvarsson.

Som ersättning har BP har tilldelats träningstimmar under två kvällar i veckan på Olovslunds BP.

– Det är självklart jättetråkigt. Många lag som vill spela fotboll har drabbats, säger Calle Halfvarsson.

På initiativ av idrottsförvaltningen har fastighetskontoret gjort en upphandling om att renovera ett antal fotbollsplaner i Stockholm.

– Det finns inte så många entreprenörer som gör den här typen av jobb. Det uppstod problem med Vällingby BP. Det upptäcktes aska på planen och miljöförvaltningen var tvungen att utreda om ytan skulle saneras. Det behövdes inte men detta fick hela tidsplanen att förskjutas, säger Kersti Ruthström, chef för utvecklingsavdelningen på idrottsförvaltningen.

Hon beklagar att upprustningen har försenats.

– Arbetet skulle ha varit klart till skolstarten. Det här är väldigt olyckligt. Från idrottsförvaltningens sida gör vi vad vi kan för att ge klubbarna alternativa planer att spela på.