Fotbollslag kräver konstgräs i Bredäng

Emrah Ceba, lagledare för FC Newroz.
Emrah Ceba, lagledare för FC Newroz.
Så här borde Bredängs bollplan se ut, anser företrädare för FC Newroz och FC Södra Sidan.
Så här borde Bredängs bollplan se ut, anser företrädare för FC Newroz och FC Södra Sidan.
Lägg konstgräs på Bredängs bollplan. Det kräver företrädare för två fotbollslag, som menar att grusplanen inte duger om man ska locka unga till sporten.

I både Vårberg, Skärholmen och Sätra finns fullstora konstgräsplaner. I Bredäng får däremot fotbollsspelarna hålla till godo med Bredängs bollplan, belagd med grus. Det gör att Bredäng hamnar i bakvattnet, anser fyra företrädare för de Bredängsbaserade lagen FC Newroz och FC Södra Sidan. Därför har de skrivit ett medborgarförslag där de, återigen, kräver konstgräs.

–Vårt mål är att starta ungdomslag för både killar och tjejer men vi saknar förutsättningar, säger Emrah Ceba, lagledare för FC Newroz som ligger i division 3.

Enligt honom slutar många ungdomar i Bredäng att spela fotboll eftersom det inte finns några ungdomslag på hemmaplan.

– Vi hade ett ungdomslag förut men fick lägga ner. De tyckte att det var för jobbigt att åka runt till andra fotbollsplaner, där vi bokade in oss. Vi har knatteträning på grusplanen men träning för tonåringar kräver en konstgräsplan.

Det är idrottsförvaltningen som har hand om Bredängs bollplan. Medborgarförslaget som stadsdelsförvaltningen fått skickas därför dit och sedan kommer de två förvaltningarna att ha en dialog om frågan. Men Hans Eriksson, idrottsplanerare vid idrottsförvaltningen, säger redan nu att det blir svårt att få loss pengar. Kostnaden, mellan 2 och 6 miljoner kronor beroende på markförhållandena, är för stor.

– Vi har fått flera skrivelser om detta och tittar på det, men har för tillfället ingen finansiering. Vi har prioriterat andra planer, som Vårbergs IP och Sätra IP. Nu börjar det bli dags att lägga om konstgräset på Vårbergs IP, något som Skärholmens stadsdelsförvaltning starkt önskar, säger han.

Men FC Newroz och C Södra Sidan har fler önskemål. Utöver konstgräs vill de att omklädningsrummet vid Bredängs bollplan renoveras och att en läktare anläggs. Förutom att det skulle möjliggöra ett ungdomslag skulle vuxenlagen då konkurrera mot andra lag på mer likvärdiga villkor, betonar de.

– Som det är nu söker vi träningstider i grannområdena men vi prioriteras inte och får ofta dåliga tider, säger Emrah Ceba.